2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Bostoni Közkönyvtár, Nova és kalandozás a Vaják világában

Szinte naponta használjuk a Google által elindított olyan szolgáltatásokat, mint példának okán a Google Maps, a Gmail, a Gdrive vagy a Google Earth, viszont minden ilyen szolgáltatás mellett számos olyan is létezik, amelyeket az IT cég elindított, de valamiért nem nyerte el a felhasználók tetszését, s ezért meg is szüntették. A www.killedbygoogle.com oldalon található „virtuális temetőben” ezek között böngészhetünk, megismerhetjük, hogy mikor is indították el, s meddig is voltak „kiélesítve”. Ugyanakkor az oldalon az alkalmazásokat is feltüntették, amelyeket a közeljövőben szándékoznak valamiért kivégezni.

***

Manapság már ritkaságnak számítanak a 78-as fordulatszámmal meghallgatható bakelitlemezek, illetve viaszhengerek, ezért a gyűjtemények igyekeznek ezeket bedigitalizálni és egy gyűjtőportálra feltölteni. A Bostoni Közkönyvtár (Boston Public Library) nemrég mintegy 50 ezer, 750 különböző kiadótól származó gyűjteményét digitalizálta be és tette elérhetővé az Internet archívum gyűjtőportálon.

A www.archive.org/details/78rpm_bostonpubliclibrary internetes oldalon lévő lemezborítókra rákattintva bővebb információt is szerezhetünk egy-egy felvételről, ugyanakkor többféle módon le is tölthetjük a zeneanyagot.

***

A YouTube-n kisezer önjelölt, magát influenszernek tekintő személy osztja az észt, olykor már túlzottan is. Szerencsére vannak olyan youtuberek is, akik mellékállásban foglalkoznak ilyesmivel, s kiakadt módon mondják el a tutit a körülöttük lévő világról. Ezek közül a legkedvesebb és egyik legnépszerűbb Stefanovics Angéla Jászai Mari-díjas színésznő, forgatókönyvíró és filmrendező akinek alteregója Anzselika Habpatron (shorturl.at/abp26) videóiban humorral telítve beszél hétköznapjaink problémáiról, a férfi és nő kapcsolatáról stb.

***

Február utolsó napjaitól kezdve elérhető a független Nova szerb hírportál (https://nova.rs), amely egyike azon kevés internetes oldalaknak, amelyen szinte percről-percre értesülhetünk az időszerű történésekről, időjárásról, sportról, divatról, filmről stb.

***

A közelmúltban óriási sikert aratott a The Witcher (Vaják) című sorozat. A www.witchernetflix.com oldalon található interaktív térképen és idővonalon a sorozat első évadjának a történéseit idézhetjük fel újra, azzal, hogy a térképen található lokációkra kattintva e mellett számos animációs extra anyaggal, illetve érdekességekkel lep meg minket az oldal.