2024. április 26., péntek

Nagyhét a koronavírus jegyében

Az Egyesült Államokba tevődött át a járvány gócpontja

A koronavírus jegyében fog eltelni a kereszténység legnagyobb ünnepe, amint azzal számolni is lehetett. Virágvasárnappal ma kezdetét vette a nagyhét, és sorra érkeznek a bejelentések, hogy világszerte elmaradnak az ilyenkor megszokott vallási rendezvények és hogy hívek nélkül zajlik a liturgikus ünneplés a nagyhéten.

A hívőkkel teli Szent Péter tér helyett a teljesen üres Szent Péter-bazilikában elevítették fel ma Jézus jeruzsálemi bevonulását. A hagyomány szerint a virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén található obeliszktől kezdődött volna. Az egyházfő,a bíborosok és a püspökök az utóbbi években innen vonultak a bazilika előtti szabadtéri oltárig, kezükben megáldott olajfaágakat és fonott pálmaleveleket tartva. Jézus jeruzsálemi bevonulását idézve keresztülhaladtak a hívőkkel teli Szent Péter téren. Ezúttal azonban a március 11-e óta lezárt tér helyett a virágvasárnapi szertartás helyszíne a Szent Péter-bazilika volt. Ferenc pápa az úgynevezett Katedra-oltárnál mutatta be a misét, a bazilikának a baldachinos főoltár mögötti szentélyében. A mise a hívők előtt szintén lezárt bazilika szívében, korlátolt térben zajlott, és ugyanitt elevenítették fel a jeruzsálemi bevonulást is, amely a megszokott hosszú és népes körmenet helyett rövid lesz és magányos.

Pierbattista Pizzabala, a jeruzsálemi latin pátriárkatus apostoli intézőjének utasításai szerint
elmaradt tegnsap az Olajfák-hegyéről induló hagyományos virágvasárnapi menet Jeruzsálemben is a koronavírus miatt.

EGY ÉS NEGYEDMILLIÓ FERTŐZÖTT

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma ma reggelre több mint 100 ezerrel, 1 202 827-re nőtt a világban, ez azt jelenti, számuk hétfőre meghaladhatja az egy és negyedmilliót is. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a Covid–19 betegségben eddig 64 771-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 246 886. A fertőzés továbbra is 181 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma természetesen nem tükrözi pontosan a valóságot.

A fertőzés gócpontja Kínából áttevődött Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba. A legtöbb regisztrált fertőzött jelenleg az Egyesült Államokban van: 312 076, az amerikai halálos áldozatok száma 8499, a gyógyultaké pedig 14 997. Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szombaton, a kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján bejelentette, hogy katonák tízezreit telepítik a tagállamokba szükség esetén a vírus elleni küzdelem segítésére. Megismételte, hogy a következő két hét lesz a legnehezebb, sok halálos áldozattal lehet számolni, bár – mint mondta – az ország egyes vidékeit egyelőre kevésbé érinti a járvány.

Olaszországban 124 632 regisztrált fertőzött van. Spanyolországban 126 168-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél. Németországban 96 092 fertőzöttet regisztráltak eddig. Franciaországban 90 848 fertőzött szerepelt szombaton reggel a nyilvántartásban. Iránban 55 743 volt a regisztrált fertőzöttek száma pénteken, 3452 a meghaltaké. Az Egyesült Királyságban 42 479 feljegyzett fertőzött volt szombatig.

EURÓPÁBAN A LEGTÖBB HALÁLESET

Több mint 45 ezer emberéletet követelt az új típusú koronavírus terjedésével kirobbant járvány eddig Európában. Szombatig 46 033 halálesetet regisztráltak az AFP francia hírügynökség hivatalos adatok alapján elvégzett összesítése szerint.

Európa a halálesetek számát tekintve a pandémia által legsúlyosabban sújtott kontinens. Az európai halálesetek 85 százalékát Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból és Nagy-Britanniából jelentették. Világszerte a legtöbb életet Olaszországban követelte a járvány, ahol 15 362 ember hunyt el. Spanyolországban eddig 11 744 ember halt meg a kór miatt. Franciaországban 7560 eddig a halottak száma, Nagy-Britanniában pedig 4320. Németországban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem szerint 1395 ember hunyt el, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) ugyanakkor 1158 halottról tájékoztatott.

KÍNA SEGÍT AMERIKÁNAK

Kína ezer lélegeztetőgépet adományoz New York államnak, a szállítmány szombaton érkezik meg a Kennedy repülőtérre – jelentette be Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. A Johns Hopkins egyetem és kórház szombat délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 300 ezer 915-re emelkedett az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak és 8162-re a vírus okozta betegségben (Covid–19) elhunytak száma.

New York állam kormányzója szerint a kínai szállítmány jelentős változást hoz a betegek kezelésében. Mint hangsúlyozta: ezt a pekingi kormányzat tette lehetővé. Közölte azt is, hogy Kate Brown, Oregon kormányzója 140 lélegeztetőgépet küld majd New Yorkba.

Szombati sajtótájékoztatóján Cuomo közölte: reggelig az általa irányított államban 113 704 fertőzöttet regisztráltak, a vírus okozta Covid–19 betegségbe pedig 3565 embert halt bele. De a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját, ez várhatóan egy-két hét múlva következik be –Elmondta azt is, hogy a New York városához tartozó Long Islanden úgy terjed a fertőzés, „mint a bozóttűz".
Növekedett a koronavírussal diagnosztizáltak száma Pennsylvaniában és Louisianában is. New York városa és a washingtoni Seattle mellett a louisianai New Orleans a járvány epicentruma. A nyilatkozó egészségügyi szakemberek, köztük Jerome Adams tisztifőorvos szerint New Orleansban jelenleg kétszer nagyobb ütemben terjed és szedi halálos áldozatait a vírus, mint New Yorkban. Az egészségügyi szakemberek úgy vélik, ennek oka lehet az elhízással összefüggő betegségek elterjedtsége a déli államban.

AUSZTRÁLIA SZABADULNA A KÜLFÖLDIEKTŐL

A járványhelyzetben megnehezül a külföldön tartózkodó állampolgárok hazatérése. Van, ahol ezt ideiglenesen fel is függesztették. Oroszország járványügyi megfontolásokból péntek éjféltől határozatlan időre felfüggesztette a külföldön rekedt állampolgárainak tömeges hazaszállítását. A későbbiek során elindítandó charterjáratok menetrendjének közzétételét hétfőre ígérte a koronavírus terjedése elleni küzdelmet irányító orosz operatív törzs.

„Nem hagyjuk cserben a mieinket, de fontos, hogy ne kapjunk egy újabb koronavírus-hullámot Oroszországban" – mondta Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes.

Az ausztrál kormány ugyanakkor arra kért minden ott-tartózkodó külföldit – több mint kétmillió embert –, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható ott is.
A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre – diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is –vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem.

„A külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életünknek, de nyomatékosan arra kérjük az ideiglenes vízummal itt-tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza" – közölte szombaton Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere. (Szerkesztőségi összefoglaló)

MEGVAN A VÍRUS ELLENSZERE?

Megvan az új típusú koronavírus lehetséges ellenszere – állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.

Az interjúban Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. „Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét" – fogalmazott az immunológus. A „tüskék" azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe.

Glanville doktor azt is elmondta, hogy az Ebola-járvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek. Álláspontja szerint az antitest-kezelés fordította meg az Ebola terjedését.