2024. április 26., péntek

Már csak a segélyszállítmányok repülnek

Megérkezett a tizenegyedik orosz repülő is – A szerb államfő szerint a beszerzések végéhez közeledünk

Pénteken landolt az első olyan repülőgép Belgrádban, amelyen orosz segélyszállítmány érkezett országunkba. Az egészségügyi eszközök mellett nyolc járványügyi szakember is leszállt a batajnicai katonai reptéren, ahol Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország belgrádi nagykövete, Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és Ana Brnabić, szerb kormányfő fogadták az első orosz segítséget.

Szombat délutánig további 10 szállítmány érkezett meg Oroszországból. A rakomány az egészségügyi és védőfelszerelés mellett 16 olyan speciális járművet is tartalmazott, amelyek az utak és helységek fertőtlenítésére szolgálnak. A segítség a két államfő, Aleksandar Vučić és Vladimir Putyin korábbi megbeszélésnek köszönhetően jutott el országunkba. Az egyezség értelmében 87 orvos és járványügyi szakember is segíteni fogja a szerbiai kollégáik munkáját.

Eközben szombaton az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jóvoltából is védőfelszerelések érkeztek Szerbiába. Egyebek között 1549 védőruha, 9000 speciális maszk, csaknem 100 ezer sebészi maszk és több mint 70 ezer védőkesztyű volt abban a rakományban, amely az UNICEF adományának első részét képezte. A nemzetközi szervezet a magánszektor adományaiból biztosította a védőfelszerelést Szerbiának a koronavírus terjedésének megállítása érdekében – adta hírül a Tanjug.

A Covid-19 elleni hatékonyabb küzdelem érdekében országunk újabb 4,9 millió euró segítséget kap az Európai Uniótól is. Az erről szóló megállapodást Jadranka Joksimović szerb uniós integrációjáért felelős miniszter, Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője és Michela Telatin, az ENSZ Fejlesztési Programjának irodavezetője írta alá pénteken. Az eurointegrációért felelős miniszter szerint az összeget azonnal védőmaszkok, lélegeztetőgépek, tesztek, érintésmentes lázmérők és más szükséges felszerelés vásárlására fordítják. Sem Farbizi kiemelte, hogy az Unió támogatta anyagilag azt az első öt teherszállítmányt is, amelyek az elmúlt napokban Kínából érkeztek Belgrádba. Az összeg annak a 93 millió eurós segélynek a része, amelyet az Unió nyújt Szerbiának a sürgős, rövid- és középtávú intézkedésekre a koronavírus ellen.

A lélegeztetőgépek és a védőfelszerelések beszerzésének folyamata a végéhez közeledik – jelentette be szombaton Aleksandar Vučić szerb államfő az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében. Az elnök egyébként legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta, megközelítőleg 1100 lélegeztetőgép beszerzésére írt alá szerződést az ország, ezeket pedig már ki is fizették.