2024. április 26., péntek

Számokra várva…

Ha 15 óra, akkor helyzetjelentés!

A rendkívüli állapot bevezetését követően az első napokban az este nyolc óra, rövid ideig az este hat, a rendelkezések megszigorításával pedig a délután három óra vált a lakosok rémálmává. Ekkor hirdetik ki ugyanis az újabb haláleseteket, megbetegedéseket és mindazon új rendelkezéseket, amelyek napról-napra gyökeresen megváltoztatják az emberek életét.

A mai sajtótájékoztatón újabb áldozatokról számoltak be az illetékesek: az utóbbi 24 óra alatt öten veszetették életüket az új koronavírussal való fertőzés következményeként, így 44-re nőtt az elhalálozások száma országunkban. Az utóbbi egy nap alatt 148 új esetet is regisztráltak, így most már 1624 Covid-19-cel fertőtöttet tartanak nyilván Szerbiában – ismertették az adatokat ma délután háromkor dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, dr. Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ fertőző osztályának igazgatója, és dr. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója.

Az orvosok elmondták azt is, hogy jelenleg 1046 beteg szorul kórházi kezelésre, akik közül 89-en lélegeztetőgépen vannak. A belgrádi Vásáron létrehozott tábori kórházban 69 enyhe tünetű fertőzött tartózkodik, akik közül 38-nál első alkalommal negatív eredményt mutatott a koronavírus-teszt. Amennyiben a következő 48 órában még két alkalommal megismétlődik ez az eredmény, őket haza is engedik.

Pillanatnyilag is érvényben van az a mozgáskorlátozás, amely a legújabb rendelet szerint ma délután egykor kezdődött és hétfőn reggel ötig tart. A kijárási tilalom idején kizárólag a házi kedvencek sétáltatása miatt hagyhatják el otthonaikat az emberek, mégpedig éjjel tizenegy és egy között, valamint vasárnap reggel nyolctól tíz óráig. Ebben az időszakban legfeljebb 20 percig tartózkodhatnak kint kedvenceikkel a gazdáik, és a lakóhelyük 200 méteres körzetében kell maradniuk.

A koronavírussal kapcsolatos újabb tájékoztatásra holnap (is) sor kerül: otthon, a televízió képernyője előtt várhatjuk a 15 órai jelentést...