2024. április 26., péntek

Áttörték a Čortanovci-alagút egyik vonalát

A Belgrád-Budapest gyorsvasút építői a kijárat áttörésével elkészültek a Fruška gora területén épülő Čortanovci-alagút egyik vonalával. Nagy pillanatnak nevezte ezt Zorana Mihajlović építésügyi miniszter, mondván, hogy az alagút áttörése minden építkezés esetében fontos, de ha szem előtt tartjuk, hogy ez az útépítés egy korlátozásokkal teli időszakban, járvány idején zajlik, akkor csak mély tisztelettel és büszkén szólhatunk azoknak a munkájáról, akik még ilyen körülmények között is a határidők betartásával dolgoznak.

Mihajlović rámutatott továbbá, hogy a 40,4 km hosszú, Stara Pazova–Újvidék közötti útvonalon 500-1000 munkás dolgozik naponta a koronavírus-járvány miatt bevezetett állami óvintézkedések ellenére is.

A Čortanovci alagútnak két különálló vonala lesz, melyek összhosszúsága 2242,5 méter. A jobb oldali vonallal készültek el, 1086,5 méter hosszúságban. Ugyanennek a projektumnak a része a csaknem 3 kilométer hosszú, két vágányú völgyhíd.

A szerb vasútvonalrendszer korszerűsítésének egyik jelentős momentuma a Čortanovci alagút és völgyhíd kiépítése. A munkálatok összértéke eléri 337 millió dollárt, és az Orosz Föderáció hiteléből épül.