2021. január 28., csütörtök

Enni mindenkinek kell

A bevezetett intézkedések miatt tanácstalanság és elkeseredettség mindenütt

A koronavírus-járvány viszonylag gyorsan globális pandémiává nőtte ki magát, amely az emberiség eddigi életvitelét is gyökeresen megváltoztatta. A vírus egyre gyorsabb terjedése miatt a kormány rendkívüli rendeletek meghozatalára kényszerült, ennek következtében az eddig megszokott életvitel teljesen megváltozott. Az iskolák bezártak, a nyilvános összejöveteleket betiltották és kijárási tilalmat vezettek be. Ezek a szükségszerű intézkedések azonban az ország gazdaságának is sokat ártanak, mindenki számára súlyos veszteséget jelentenek. Sokakat elbocsátanak a munkahelyükről, a vállalkozókat és a termelőket csőd fenyegeti, és még folytathatnánk a sort. A primőr terményeket előállító és forgalmazó kistermelők is teljes bizonytalanságban töltik a mindennapjaikat, hiszen eddigi biztos megélhetésüktől eshetnek el, és veszélyben forog az egzisztenciájuk. Minél tovább húzódik el a jelenlegi válság, esetleg ne adj’ Isten tovább romlana, annál szorultabb helyzetbe kerülnek a termelők.

Bálint János: A palánták még nagyjából 10–15 napig kibírják
Bálint János: A palánták még nagyjából 10–15 napig kibírják

Vajdaság különböző részeiről kerestünk meg primőr-termelőket, abból a célból, hogy minél összetettebb képet alkothassunk azokról a kihívásokról, amelyekkel szembesülniük kell, és hogy mi módon igyekeznek válaszolni ezekre. Mindenütt tanácstalanság és elkeseredettség uralkodik.

Ifj. Fehér Zoltán temerini termelő is kétségbeesésének adott hangot, hiszen a piacok bezárásával nem tudja értékesíteni a palántákat, amiket nevelt.

– A bevezetett intézkedések ellehetetlenítik a termelők megélhetését. Nem tudjuk sehová eljuttatni az árunkat, a piacok bezártak, a nagyáruházak pedig a behozatali termékek felvásárlását helyezik előtérbe. Pedig, véleményem szerint, mi sokkal minőségesebb és főként egészségesebb termékeket tudnánk biztosítani. Azonban ez az üzletláncokat nem érdekli – mondta Fehér Zoltán.

Egy nevét elhallgatni kívánó zentai termelő elmondása szerint miközben a környező településeken már bezárták a piacokat, Zentán még üzemelt. A fertőtlenítés után és csökkentett munkaidővel újra kinyitották, mivel az ő szavaival élve: „enni mindenkinek kell”. Beszélgetésünk óta a kormányrendelettel összhangban most már minden piacot bezártak az országban.

A melegházakban a paradicsompalánták százai várják a kiültetést
A melegházakban a paradicsompalánták százai várják a kiültetést

– Nekünk szerencsére túl korai zöldségféléink nincsenek. Sok helyütt a termelők, ahol már nincs piac, otthonról árulják a termékeiket. Nagyon reméljük, hogy pár hét múlva enyhítik a szigort, vagy túl leszünk ezen a járványon, mert különben sok ember, cég megsínyli ezeket a szerintem részben betarthatatlan intézkedéseket. Ha rákényszerülünk, muszáj lesz nekünk is otthonról árulni, már van pár 65 év feletti eladó, aki szintén hazulról árulja a portékáját – jelentette ki a termelő.

Bálint János magyarszentmihályi gazda is hasonló problémákkal küzd. Jobb híján ő is várja a dolgok jobbra fordulását, mert az idő múlásával csak egyre rosszabb helyzetbe kerülhet.

A hónapos retket, a tavasz első zöldségét is most kell értékesíteni
A hónapos retket, a tavasz első zöldségét is most kell értékesíteni

– Főként paradicsom- és paprikapalánták nevelésével foglalkozom, és az árut mielőbb piacra kellene vinnem. A jelenlegi helyzetben még nem olyan égetően fontos a dolog, a palánták még nagyjából 10–15 napig kibírják. A melegház fűtését, valamint az öntözést is minimális szintre csökkentettem. A késztermékek még nem értek be, a szezonja majd csak április 15. és május 15-e között várható. Egyedül csak a hónapos retek érett be. Igyekszem minden eshetőségre felkészülni, amennyire csak lehet, de ilyen helyzettel még nem álltam szemben soha életemben, nem tudom, mire számíthatok – fejezte ki elkeseredettségét Bálint János.

Hozzátette, hogy az ismerősei közül többen a káposztát nem tudják értékesíteni, és teljesen tanácstalanok a további teendőkkel kapcsolatban. A jelenlegi helyzet tehát nem kecsegtet sok jóval, a termelők tanácstalanok és maguk sem tudják, mire számíthatnak, és hogy mi legyen a következő lépésük.