2024. április 26., péntek

Viszonylag stabil maradt a sertéspiac

A rendkívüli állapot bevezetése óta is van kereslet a vágójószág, a malacok és az anyakocák iránt – Az átvétel, a szállítás, a kifizetés is folyamatos

Hozzá vagyunk szokva, hogy a húsvéthoz közeli időszakban megnő a kereslet a sertéshús és a hústermékek iránt. Ilyenkor vásárolnak sokan sonkát, csülköt, ilyenkor népszerű a vásárlók körében a kocsonyábavaló, valamint a malachús iránt is megnő a kereslet. Idén a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot kihat a piaci trendekre is.

Egyelőre azt tapasztalhatjuk, hogy a tőkehús ára enyhén megnőtt, a késztermékek ára jóformán változatlan, a felvásárlási ár pedig csökkent.

Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, mindössze apróbb, a normálistól eltérő irányzatú ingadozások tapasztalhatóak a közép-bácskai sertéspiacon, de egyelőre komolyabb megrázkódtatásokat nem lehet tapasztalni. A rendkívüli állapot bevezetése óta is megvan a kereslet a vágójószág, a malacok és az anyakocák iránt is. Az átvétel, a szállítás, a kifizetés is folyamatos. Mikuska elmondta, hogy a rendkívüli helyzet bevezetése előtt a hízó ára élősúlyban elérte a 170 dinárt is, ami mostanáig 150–160 dinárra mérséklődött, de ilyen kisebb ingadozás egyébként is jellemezte a felvásárlási árakat. A malac kilogrammja most 200–220 dinár, korábban ez az ár elérte a 280 dinárt is. Most a malacokat a vendéglátóipari létesítmények nem vásárolják a helyzet miatt, viszont a hizlaldák töltése folyamatos. Mikuska szerint a napokban is több százat vásároltak fel a Csantavér környékén lévő kapacitások feltöltésére. A vágásra szánt anyakocák ára 110 dinár most, ez korábban is legfeljebb a 120 dinárt érte el.

A topolyai sertéstenyésztők egyesületének elnöke azt is elmondta, hogy a takarmányellátással nincsenek gondok az utóbbi időben. A takarmányárak pedig enyhe lejtmenetbe kezdtek, azaz valamivel olcsóbban lehet most késztápot beszerezni, mint a rendkívüli állapot bevezetése előtt. Ugyanakkor az alapanyagok ára enyhén emelkedett, ami különös, de ilyen helyzetben ne lepődjünk meg azon, ha időnként a piac is produkál érthetetlennek tűnő furcsaságokat.

A közép-bácskai sertéspiacon tehát a felvásárlás és a kifizetés zökkenőmentes, a kínálat és a kereslet jelentősen nem tér el egymástól. Az üzletekben viszont enyhén megemelkedett a sertéshús ára, ami nem jelentős, 10-15 százalékot tesz ki. Korábban sokan azzal számoltak, esni fognak az árak, mert a vendéglátóipar kereslete a tőkehús iránt kiesik. Viszont bizonyos éttermek házhoz szállítanak a rendelkezésekkel összhangban, és valószínű, hogy a fogyasztás abban az értelemben sem csökkent, hogy azt a szelet húst, amit esetleg az emberek étteremben fogyasztottak volna el normális körülmények között, most maguk készítik el.

Mikuska azt is elmondta, hogy az afrikai sertéspestist, úgy tűnik, sikerült visszaszorítani, jelenleg nincsenek veszélyeztetett területek. Ezúttal is hangsúlyozta, hogy az emberekre nem veszélyes a betegség, s az állatok közül is csak a disznót és a vaddisznót támadhatja meg az afrikai sertéspestis vírusa. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezekre az állatokra a vírus végzetes. Az elhullás százszázalékos, amint megfertőződnek az egyedek, egy két-héten belül el is pusztulnak.