2024. április 26., péntek

A füves tornákat is lemondták

A feltételezett időpontban, szerdán este, a wimbledoni torna szervezői bejelentették, hogy tekintettel a járványra, valamint a teniszezők és a publikum egészségére leskelődő veszélyre, az idény harmadik Grand Slam-tornáját sem rendezik meg. A Wimbledon lemondásával egyidejűleg az ATP és a WTA törölte a júniusi további füves tornákat is, így e talajon 2020-ban egyetlen tornát sem rendeznek meg, és a sportág kényszerszünete a legjobb esetben is július 13-áig tart.

A wimbledoni szervezők nem folyamodhattak olyan megoldáshoz, mint a Roland Garros, amely csak halasztott, és szeptemberben tervezi a játékot, mert az év hátralevő részében Londonban már nem lesznek meg a feltételek a zavartalan megrendezésre. Októberben vagy később már lehetetlen a szabadban játszani, a füves pályát sem lehetne kellő módon gondozni, és a nappalok is sokkal rövidebbek már, így 1945 óta, amikor a II. világháború miatt maradt el, a wimbledoni tornát először mondták le.

Az újabb halasztás azt jelenti, hogy Novak Đokovićnak nem lesz alkalma megvédeni a tavaly nyert serleget, a 39. évében járó Roger Federernek pedig esetleg utolsó lehetősége marad el, hogy a nagy tornákon 21. alkalommal diadalmaskodjon. A svájci veterán már reagált is a halasztásra, és tudatta szurkolóival, hogy 2021-ben játszani tervez, és jövőre indulni óhajt Wimbledonban.

Mivel az ATP és a WTA nemcsak a világranglistát fagyasztotta be a március 16-ai állással, hanem az első helyen töltött helyeket sem számlálják, Đoković a 282. hétnél rekedt meg, vagyis amikor a tenisztornákat folytatni lehet majd, még négy hétre lesz szüksége, hogy az öröklista második helylén beérje az amerikai Pete Samprast.