2024. április 26., péntek

Versek komolyzenével

A Hang klasszikus zenei társulat várja a művészet iránt elkötelezettek jelentkezését

Nemrégiben alakult meg a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület klasszikus zenei szakosztálya, a Hang. Tagjai között azok a fiatal szabadkai zenészek, zenepedagógusok vannak, akik részt vettek az egyesület Muzsikáló udvar programján. A Hang klasszikus zenei társulat tagjai előadásaikban igyekeznek közel hozni a zenét a költészethez. A társulatról és a tervekről a Hang vezetőjével, Németh Györggyel beszélgettünk.

Kinek az ötlete volt a Hang klasszikus zenei társulat létrehozása– Már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy alapítsak egy olyan egyesületet, társulatot, vagy akár együttest, amivel népszerűsíteni tudom a klasszikus zenét. Úgy érzem, ennek most jött el az ideje. Vannak kollégák és zenésztársak, akik támogató társaim ebben.

Mikor és milyen céllal alakult meg a csoport?

– Az első koncertet tavaly júniusban tartottuk, amelynek a Magyar Szerzői Est címet adtuk. Ekkor még nem a Hang társulat keretében működtünk, viszont a csapatunk tagjai nem változtak azóta sem, csak nevet adtunk magunknak. A koncepció bizonyos magyar zeneszerzők műveinek és magyar költők verseinek bemutatása volt. A továbbiakban is szeretnénk, hogy a versek jelen legyenek a koncertjeinken, ugyanis ezzel nemcsak több ember érdeklődési körét elégíthetjük ki, hanem a zene és irodalom kapcsolatára is felhívhatjuk a figyelmet. Ha megfelelő zenemű találkozik egy, a mi olvasatunkban hozzáillő verssel, az már önmagában elgondolkodtató lehet, és reméljük, az is lesz. 

Kik a Hang tagjai?

– A társulat tagjainak nagy része a Szabadkai Zeneiskola ifjú tanárai közül került ki, de vannak közöttünk más pedagógusok is. Több közös dolog van bennünk, és ami a legfontosabb, hogy mindannyian nagyon fontosnak tartjuk a művészeteket, és műveljük egyes ágait.

Milyen programokkal készültök a jövőben?

– A Magyar Szerzői Estből még készülünk pár előadást megtartani. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, a környező településeken is szívesen bemutatnánk előadásainkat. Terveink között szerepel még: V4-ek est, zongora-orgona duó, továbbá Lányi Ernő műveinek estje. Nagyon sok ötletünk van még, de egyelőre csak ennyit árulunk el. Megtalálnak minket és közelgő eseményeinket a világhálón.

Lesz-e tagfelvétel? Mik a tervek?

– A csapatunk folyamatosan bővül. Amennyiben még több ambiciózus művészlélek áll be közénk, azzal csak gazdagabbak leszünk.