2024. április 26., péntek

Piacok nem csak átutazóknak

Hajdújáráson több termelő kínálja termékeit a főutcán

A piacok bezárása óta a legtöbb vajdasági településen online-piacok indultak el, és a vásárlók a virtuális térben válogathatnak a termelők zöldségkínálatából, és a kiválasztott árut sok esetben házhoz szállítják az árusok. Így van ez Szabadkán és környékén is, ugyanakkor Hajdújáráson a főút mellett is (és nem csak ott) találkozhatunk zöldségféle- és gyümölcsárusokkal. Mindez nem új keletű dolog, a helyi termelők a korábbiakban is igyekeztek kihasználni a település kedvező földrajzi fekvését, és az átutazóknak eddig is lehetőségük nyílt egy rövid időre megállni és primőr árut vásárolni.

A héten mi is ellátogattunk a településre, ahol az iránt érdeklődtünk az árusoknál, hogy esetükben változott-e a kereslet a piacok bezárása óta.

A termékeket igyekeznek nagyban értékesíteni (Fotó: Benedek Miklós)

A termékeket igyekeznek nagyban értékesíteni (Fotó: Benedek Miklós)

Stojkov Nikola viszonteladóként tevékenykedik, és egy helybeli termelő terményeit árusítja. Elmondása szerint a kereslet némileg emelkedett az elmúlt időszakban, ennek ellenére az árak nem változtak.

– Nem a rendkívüli állapot miatt árusítunk a házunknál, ezt korábban is csináltuk. Az elmúlt egy-két hétben azt vettük észre, hogy az emberek kicsivel jobban vásárolnak, habár nem beszélhetünk számottevő emelkedésről. Körülbelül 30 százalékkal több terméket adunk el. Minden árunk jobban fogy, talán a krumpli iránti kereslet nőtt meg a leginkább. A termékek egy helyi termelőtől származnak. A termények ára hosszabb idő óta nem változott, a sárgarépa például ugyanannyiba kerül, mint mondjuk decemberben. Egyedül a krumpli ára változott némileg, viszont az is még a rendkívüli állapot bevezetése előtt – fogalmazott Stojkov Nikola, akinek a kínálatában az említett termékek mellett többek között cékla, petrezselyem és bab is található.

Kohajda Csaba elsősorban igyekszik nagyban, viszonteladóknak értékesíteni a terményét, viszont egy standot is felállítottak az út mellett, ahol bárki megállhat egy kis friss zöldségért.

Zöldséges-, gyümölcsösstand az út mellett (Fotó: Benedek Miklós)

Zöldséges-, gyümölcsösstand az út mellett (Fotó: Benedek Miklós)

– Valamennyi árut mindig kiraktunk, hogy az emberek lássák a kínálatunkat. Körülbelül egy éve nem is járunk piacra, hanem igyekszünk a viszonteladóknak eladni az árut. Az elmúlt időszakban úgy tapasztaljuk, hogy megnőtt az érdeklődés mind a zöldség, mind pedig a gyümölcs iránt. Korábban sokan megálltak olyanok, akik Magyarországra utaztak, vagy éppen onnan jöttek. Most ugye erre nem tudunk számítani, viszont a helybeliek rendszeresen jönnek hozzánk. Jelen pillanatban a zöldhagyma és a retek a leginkább aktuális termékünk, de természetesen a krumpli és a vöröshagyma is kelendő. Ez utóbbiak már fogyóban vannak – fogalmazott Kohajda Csaba.