2024. április 26., péntek

Virtuális térbe költözött a piac

A rendkívüli állapot lehetőséget kínál, hogy újragondoljuk az egészséges táplálkozást – A bezártság erősíti az egymásra való odafigyelést

Kishegyes község területén több olyan kezdeményezés van, amely arra hivatott, hogy megkönnyítse az emberek életét a rendkívüli állapotban. A Vajdasági Magyar Szövetség akciócsoportjának kezdeményezésére a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület létrehozott egy Facebook-csoportot, Helyi Hol-Mit Kishegyes község névvel. Ennek az a célja, hogy piactilalom idején összekösse a helyi árusokat a vásárlókkal, mondta el lapunknak Hajvert Lódi Andrea, a művelődési egyesület elnöke.

– A községben nagyon aktívan működik a Vigyázzunk egymásra akciócsoport, és mindenki úgy segíti a közösséget, ahogyan tudja. Mi a művelődési egyesületben azzal tudunk hozzájárulni mindehhez, hogy létrehoztuk a községre érvényes Helyi Hol-Mit csoportot a Facebookon. Ebben a csoportban próbáljuk összekapcsolni a helyi termelőket a helyi vásárlókkal. Sajnos, előfordult olyan itt faluhelyen, hogy az ember hagyma, tojás, vagy valami hasonló nélkül maradt. Ha ezt látnák dédanyáink, akkor lehet, hogy nagyon elcsodálkoznának. Nem tudom, hogy hogy van városon, de a falusi boltok ellátottsága nem tökéletes ebben a rendkívüli állapotban. Másrészről a termelők megtermelik az árujukat, viszont piacok nincsenek megtartva. Ezért gondoltuk, hogy kicsit közelebb hozzuk egymáshoz a kínálatot és a keresletet. Egy helyen rendszereztük, hogy pontosan ki mit árul, és mi az elérhetősége. Így egy pillanat alatt meg lehet találni, hogy hol lehet venni friss zöldségeket, gombát, kézműves szappant vagy bármilyen alapvető dolgot – mondta el az elnök.

Amint kiderült, a csoport iránt nagy az érdeklődés, két nap alatt 600 kedvelést gyűjtött be. Hajvert Lódi elmondása szerint nagyon aktív a forgalom az oldalon, és nagyon jó fogadtatásra talált a kezdeményezés. Mindemellett ez arra is jó lehetőség, hogy kicsit odafigyeljünk arra, hogy mit fogyasztunk, fogalmazott az elnök.

– Nagyon megszoktuk, hogy csak elugrunk az önkiszolgálóba és levesszük a polcról, ami van. Ebben a rendkívüli állapotban viszont kicsit elgondolkodunk azon, hogy elmenjünk-e a boltba, ahol tolonganak az emberek. Vagy ehelyett felhívjuk telefonon a szomszéd utcában élő nénit, és rendelünk nála pl. házi túrót. Ez a helyzet sok problémát felvet, ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy átgondoljuk, hogy mit eszünk, hol vesszük azt és kitől, valamint mennyire egészséges a portéka. Az immunrendszerünk erősítésében ennek nagyon fontos szerepe van, és úgy tűnik, most ezt egy kicsit komolyabban veszik az emberek. Fontos tudni, hogy a környezetünkből származó, házi termékek egészségesek és táplálóak – mondta el Hajvert Lódi Andrea.

Az idős emberek különösen nehéz helyzetben vannak a rájuk vonatkozó 24 órás kijárási tilalom miatt, viszont a helyi termelők róluk sem feledkeztek meg, tudtuk meg az elnöktől.

– Nagyon nagy odafigyelés tapasztalható a községben, szinte mindenki vállal heti egy-két alkalommal házhoz szállítást a falun, vagy a községen belül. Úgy tűnik, hogy ez az elzártság paradox módon megerősíti az egymásra való odafigyelést – hangoztatta Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke.