2024. április 26., péntek
OLIMPIA

Már Párizzsal is gondok vannak

A koronavírus-járvány megnehezíti a párizsi olimpia előkészítését – jelentette ki a 2024-es nyári játékok szervezőbizottságának elnöke, Tony Estanguet. A 41 éves, szlalomkenuban háromszoros olimpiai bajnok sportvezető a Le Dauphine újságnak azt mondta, a szervezőbizottságnak „felül kell vizsgálnia minden tervét”, miután a 2020-as tokiói olimpia egyéves elhalasztásával egy esztendővel később kezdődik a következő ötkarikás ciklus. „Ez befolyásolja a 2024-es játékok előkészítését, bár biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk alkalmazkodni” – mondta Estanguet.

Párizsban, amely harmadszor rendezhet olimpiát, 2024. július 26-ától augusztus 11-éig zajlanak majd az ötkarikás versenyek.

Tokióban őrzik majd a lángot

Áprilisban viszik Tokióba az olimpiai lángot, amelyet addig Fukusimában őriznek. A lángfutás váltóját szerdán állították le, miután eldőlt, nem idén, hanem jövőre rendezik meg a játékokat.

A láng március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában. A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok március 19-én vették át a fáklyát, amely másnap érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegek gyűltek össze, annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken.

Tokió városközpontjában egy biztonsági lámpásban lesz, olyan helyen, ahol nem vonz nagy tömegeket. A szervezők kitértek rá: a jövő évi lángfutás szervezésekor elsőbbséget élveznek majd azok, akik idén részt vettek volna a váltóban. A láng az eredeti tervek szerint 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert megtéve jutott volna el a nyitóünnepségig.

A szapporói pályázat végnapjai?

Az olimpia elhalasztása hatással lehet Szapporónak a 2030-as téli ötkarikás játékokra tervezett pályázatára. A tokiói szervezőbizottság egyik tagja úgy véli, hogy a maratoni és a gyaloglószámok otthonául kijelölt Szapporónak a továbbiakban is több problémával kell megbirkóznia, és ez befolyásolhatja a helyi lakosok hangulatát. Az északi Hokkaido sziget fővárosa csak tavaly októberben lett a nyári olimpia egyik helyszíne, a Tokióban várható meleg miatt itt rendezték volna a maratonfutást és a gyaloglást. Emiatt aztán Szapporóban egyes felújítási munkálatokat, turisztikai központok renoválását át kellett ütemezni. Most viszont, hogy a nyári játékokat 2021-ben tartják, további gondok jelentkeznek, amelyek kihatással lesznek az ott élők mindennapjaira. Ráadásul még nem dőlt el, hogy ki és milyen arányban állja a csúszás miatti többletköltségeket.

Az egyik szapporói városvezető úgy nyilatkozott, a tervek szerint idén, az olimpia után lett volna egy közvélemény-kutatás a helyiek között a 2030-as szándékról, de ezt most minden bizonnyal a nem megfelelő időzítés és közhangulat miatt elhalasztják.