2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Vuhanban enyhítenek, másutt szigorítanak

Egymilliónál is többen fertőződhetnek meg – Kötelező házi karantén Moszkvában

Az európai gócpontban, Lombardiában már lassul az új koronavírus-járvány terjedése, de a legtöbb áldozat Olaszországban van. Az Egyesült Államokban, ahol rekordszámú a fertőzött, két hét múlva tetőzhet a betegség. A ragály kiinduló állomásán, Vuhanban látványosan javul a helyzet, ezért ott enyhítik a szigorításokat.   

Fokozatosan enyhítik a szigorításokat Vuhanban, amely arról vált ismertté, hogy innen terjedt szét az egész világra az új típusú koronavírus okozta járvány. A 11 millió lakosú közép-kínai városban az utóbbi hat napban már egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak.

Hupej tartományban, így a járvány gócaként ismert Vuhanban normalizálódott a helyzett. A felvételen a Pekingből érkezett szuperexpresz utasai a vuhani vasútállomáson (Fotó: AP via Beta)

Hupej tartományban, így a járvány gócaként ismert Vuhanban normalizálódott a helyzett. A felvételen a Pekingből érkezett szuperexpresz utasai a vuhani vasútállomáson (Fotó: AP via Beta)

A helyzet javulásával a hatóságok a hétvégén enyhítettek a közlekedési korlátozásokon. Vasárnaptól ismét jár a buszok egy része, a metró- és vasúti forgalom is megindult. Az illetékesek azt is engedélyezték, hogy a városban tegnaptól újra kinyisson több bevásárlóközpont és üzlet.

Az egész tartomány, vagyis Hupej többi részén már múlt szerdán föloldották a januárban bevezetett vesztegzárat. A terület székhelyeként működő Vuhan teljes megnyitását április 8-ára tervezik.

Kínában a vírus eddig mintegy 82 ezer embert fertőzött meg és 3300 halálát okozta.

Az országban a napi új esetek többségét immár a külföldről beutazók teszik ki: a múlt héten regisztrált mintegy háromszáz fertőzött közül csupán hatan betegedtek meg belföldön. Igaz, a külföldről érkezett fertőzöttek nagy része is kínai állampolgár.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság emiatt továbbra is magasnak ítéli a járvány újbóli kialakulásának kockázatát. Ebből kiindulva a légitársaságoknak előírták, hogy jelentősen csökkentsék nemzetközi járataik számát, a hétvégétől pedig korlátozták a külföldiek belépését az országba.

KÉTSZÁZEZER HALÁLOS ÁLDOZAT?

A kínaihoz hasonló kedvező változásokra sok országban és földrészen még várni kell. A legtöbb fertőzöttet (csaknem 140 ezret) továbbra is az Egyesült Államokban tartják nyilván. A halálos áldozatok száma meghaladja a 2400-at az országban.

Az amerikai elnök szerint a vírus terjedése nem lassul, és a járvány az Egyesült Államokban valószínűleg két hét múlva tetőzik. Donald Trump ezért április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat, amelyek értelmében az emberek nem vehetnek részt – a tagállamok döntései szerinti létszámú – rendezvényeken, és csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat. Trump azonban azt állítja, hogy június elején az ország már a gyógyulás útján jár majd.

Anthony Fauci, a Fehér Ház koronavírus elleni munkacsoportjának orvos szakértője szerint elképzelhető, hogy az USA-ban egymilliónál is többen fertőződnek meg, s a járvány akár 200 ezer halálos áldozatot is követelhet, bár megjegyezte: mindez csupán föltételezés.

ALIG GYŐZIK A KÓRHÁZAK  

Európában is súlyos a helyzet. A probléma továbbra is Spanyolországban és Olaszországban a legnagyobb.  

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés 7340 halálos áldozatot követelt. Az azonosított fertőzöttek száma meghaladja a 85 ezret. A vírus terjedése azonban lelassult.

A szakemberek szerint egyik legnagyobb probléma, hogy több kórház intenzív osztálya teljesítőképessége határához ért. A 17 spanyol tartomány közül már hat jelezte: a kórházi férőhelyek hamarosan betelhetnek.

Az országban két hete szükségállapot van, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

Tegnap két hétre leállították a munkát a nem létfontosságú ágazatokban. Az intézkedés célja, hogy csökkentsék az emberek közötti érintkezést és még többen otthon maradjanak.

ALBÁNIA ORVOSOKAT KÜLDÖTT

Reménykeltő, ám korántsem örömteli hír érkezett Olaszországból: a gócpontnak számító Lombardiában fokozatosan csökken a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, de országosan továbbra is megközelíti a négyezret. (Olaszországban összesen már majdnem százezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, és csak 13 ezer gyógyultat.). A járványban már majdnem tizenegyezren haltak meg. A világban a vírus miatt elhunyt több mint 33 ezer halott egyharmada olasz állampolgár.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy Albánia is harminc orvost küldött Lombardiába.

A kormány várhatóan meghosszabbítja az országos óvintézkedések határidejét. A lakosságot máris figyelmeztették, hogy lakóhelyüket a húsvéti ünnepek alatt sem hagyhatják el.

MEGHALT A PÉNZÜGYMINISZTER  

Németországban már több mint 62 ezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma meghaladja az 540-et. A hét végén meghalt Hessen tartomány pénzügyminisztere is, a hatóságok szerint Thomas Schäfer öngyilkos lett. Alighanem a koronavírus-járvány körüli gondok kergették a halálba.

Már más országokban is haltak meg politikusok a koronavírus-fertőzés miatt, sokan „csak” megfertőződtek. Közéjük tartozik Boris Johnson brit miniszterelnök is. Johnson szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba a járvány elleni küzdelemben, jóllehet a szigetország már olyan vészhelyzeti készültségben van, amilyenre a II. világháború óta nem volt példa.

KARANTÉNBA KERÜLT MOSZKVA

Oroszországban a kétezret sem éri el a vírussal igazoltan megfertőződöttek száma. A halottaké pedig a tízet sem. Fertőzés gyanúja miatt azonban majdnem 182 ezer személyt tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A kormány igyekszik megakadályozni a kór elhatalmasodását, ezért tegnap lezárta az országhatárokat; blokád alá került minden átkelőhely. Vlagyimir Putyin elnök az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot rendelt el, amelynek határideje szombaton jár le.

Moszkva lakosait pedig meghatározatlan idejű kötelező házi karanténba küldték tegnaptól. A helybeliek csak sürgős orvosi segítségkérés céljából, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyre történő utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonukat. A fővárosiakat arra is kötelezték, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Mihail Misusztyin miniszterelnök a moszkvaihoz hasonló kijárási korlátozás bevezetését javasolta az ország többi térségének is. A kormány állítólag már a belföldi régiók közötti közlekedés korlátozását fontolgatja.

SZLOVÉNIÁBAN KÖTELEZŐ A KESZTYŰ

A Közel- és Közép-Keleten tovább nő a fertőzöttek és a halottak száma. A térségben Iránban a legsúlyosabb a helyzet, ahol már majdnem háromezren haltak meg, több mint 40 ezren pedig elkapták a kórt. Az ország már hetek óta a világjárvány egyik gócpontja.

A Balkán-félszigeten is terjed a vírus, amelyet a kormányok újabb intézkedésekkel próbálnak megakadályozni. Szlovéniában lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el, s kötelezővé tették a szájmaszkok és védőkesztyűk viselését mindenütt. A gazdasági károk ellensúlyozására is nagy figyelmet fordítanak.

Ausztriában is szükség lehet erre, hiszen a járvány miatt több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhetnek az idén csak a lakossági fogyasztási kiadások. A bécsi Wifo gazdaságkutató intézet április végéig tartó vesztegzárral számol, majd az üzletek részleges nyitva tartását feltételezi májusra, a normális üzletmenet visszaállítását pedig júniusra.@c = Mi mennyi?

Mivel viszonyítási alap nélkül nem tudni, hogy mi mennyi, valami sok-e vagy kevés, ezentúl napi rendszerességgel referencia-értékeket teszünk közzé, amivel – reményeinek szerint – az aktuális járványra vonatkozó adatok érthetőbbek és áttekinthetőbbek lesznek.

Mi mennyi?

Mivel viszonyítási alap nélkül nem tudni, hogy mi mennyi, valami sok-e vagy kevés, ezentúl napi rendszerességgel referencia-értékeket teszünk közzé, amivel – reményeinek szerint – az aktuális járványra vonatkozó adatok érthetőbbek és áttekinthetőbbek lesznek.

► Naponta világszerte mintegy 360 ezer ember születik (óránként 15 ezer), 150 ezer pedig meghal (óránként 6250). A halálesetek kétharmada (100 ezer fő) az ún. természetes okokra, az időskori végelgyengülésre vezethető vissza.

► A WHO adatai szerint globális szinten évi 290.000 és 650.000 közt mozog a szezonális influenzához köthető halálozások száma. Legenyhébb lefolyású náthalázas esztendő esetén ez napi 794, havi 24 166 elhunytat jelent, közepes intenzitású (400 ezres mortalitás) év során napi 1095, havi 33 333, sok fertőzöttel járó esztendő esetén pedig napi 1780, havi 54 166 személy halálát jelenti.

► A szezonális influenzától évente 240 millió–1,6 milliárd ember betegszik meg.

► Az új típusú koronavírussal (Sars-Cov-2) való fertőzöttek száma hétfő délelőtti adatok szerint 722. 435. A fertőzés okozta betegség (COVID-19) szövődményei következtében (december végétől eddig) összesen 33 997-en haltak meg. A halálesetek száma az előző naphoz mérten 36 812-el növekedett. A megbetegedettek közül 151 991 személy már meggyógyult.

Nyitókép: Hupej tartományban, így a járvány gócaként ismert Vuhanban normalizálódott a helyzett. A felvételen a Pekingből érkezett szuperexpresz utasai a vuhani vasútállomáson (Fotó: AP via Beta)