2024. április 26., péntek

Gumikesztyűhiány világszerte

A koronavírus miatt lelassult a termelés

Hamarosan jelentős védőkesztyűhiány jelentkezhet, ugyanis a karantén miatt már több országban akadozik a termelés, mivel a gyárak nem tudnak teljes kapacitással működni.

A malajziai Top Glove cég, amely a világ legnagyobb gumikesztyűgyártó vállalata, figyelmeztet a védőeszköz esetleges hiányára, mivel a koronavírus terjedése miatt a megrendelések az Amerikai Egyesült Államokból és Európából meghaladják a cég termelőképességét. Más országokhoz hasonlóan Malajziában is több korlátozást bevezettek a koronavírus-járvány lassítása érdekében, ezért a kesztyűgyártók többsége is mindössze 50 százalékos kapacitással működik, így kénytelenek korlátozni a termelést. A Top Glove vállalat ügyvezető elnöke, Lim Ve Csai a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a cég a növekvő kereslet miatt meghosszabította a szállítási határidőt. A megrendelések Európából és Amerikából az elmúlt hetekben majdnem kétszer meghaladják a vállalat termelési kapacitását. Elmondása szerint a Top Glove vállalat napi 200 millió természetes és szintetikus kesztyűt képes előállítani.

– Néhány vásárló pánikszerűen rendel, általában hónaponként tíz konténert igényelnek, ám most hirtelen húsz konténert vásárolnak. Mindenképpen hiány van gumikesztyűkből. A vásárlók 100 százalékkal többet rendelnek, mi pedig a termelést csak 20 százalékkal növelhetjük, tehát 50–80 százalék hiányzik a követelmények teljesítéséhez – mondta Lim Ve Chai.

Ez a hatalmas felvásárlás még elhúzódhat három hónapig, de az átlagnál nagyobb rendelések várhatóan akár a kilencedik hónapig is eltarthatnak, még akkor is, ha az ázsiai piacokon a kereslet alábbhagy. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a személyi védőeszközök globális hiánya jelenti a koronavírus elleni küzdelem egyik legnagyobb veszélyét.