2024. április 26., péntek

Hatékony jégvédelem csak összefogással

Tavaly Szabadkán és környékén két alkalommal okozott hatalmas károkat a jég. A májusban és szeptemberben lehullott jég a többéves gyümölcsösöket, valamint az egyéves kultúrákkal bevetett területeket sem kímélte. A jégvédelmet országszerte jégvédelmi rakétákkal oldják meg, viszont a több szintről érkező támogatások ellenére a rendszer nem működik zökkenőmentesen. Ez utóbbi oka a munkaerőhiányban keresendő.

A szabadkai városi közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkársága illetékeseinek elmondása szerint a városi költségvetésben az idén is szerepel a jégvédelmi rakéták vásárlásának támogatása, illetve a jégvédelmi állomásokat működtetők bérét is támogatják. A média képviselőinek Vitković Aleksandar, a városi Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára nyilatkozott a témával kapcsolatban.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– A tavalyi esztendő bebizonyította, hogy nem lehet úgy termelni, hogy közben nem gondolunk a termelés biztonságára. Ez nem csak abból áll, hogy majd valaki elvégzi helyettünk a munkát azzal, hogy biztosítja a jégvédelmi rakétákat, illetve a jégvédelmi állomások működtetőinek a bérezését, hanem fontos a termés biztosítása is. A rendelkezésünkre álló eszközök függvényében természetesen mi mindent megteszünk azért, hogy a jégvédelem minél hatékonyabb legyen. A városi költségvetés az idén erre a célra összesen négymillió dinárt irányzott elő, amiből kétmilliót a kilövőállomások üzemeltetőinek bérére fordítunk, és ugyanennyit a jégvédelmi rakéták beszerzésére – fogalmazott Vitković Aleksandar, akitől azt is megtudtuk, hogy a titkárság az illetékes tartományi titkárságnál további rakéták beszerzésére, valamint a keletkezett károk enyhítésére is pályázott.

A jégvédelmi állomások működését a munkaerőhiány hátráltatja, az alacsony bérezés és az egész napos ügyelet miatt nem sokan vállalják ezt a feladatot. A titkárság véleménye szerint a termelők összefogásával lehetne megoldani ezt a problémát.

– A kilövőállomások működtetőinek bérezéséből a helyi önkormányzatok mellett a tartomány és a köztársaság is kiveszi a részét, viszont még így sem tudunk minden állomásra embert biztosítani. Véleményem szerint a termelők összefogásával meg lehetne növelni a kilövőállomások működtetőinek bérét, és ezáltal biztosítani lehetne a hatékonyabb jégvédelmet. A rakéták biztosítva vannak – mondta Vitković Aleksandar.