2024. április 26., péntek
FOCIMIX

A Crvena zvezda a történelem legjobbjai között

A koronavírus-járvány okozta helyzetben a legnagyobb spanyol sportnapilap, a Marca számos szavazást indított útjára. Az olvasók élénk érdeklődést mutatnak a kérdések iránt, amelyek egyebek között arra keresik a választ, hogy ki egy-egy sportág aktuális, illetve minden idők legjobbja. A futball természetesen külön szekciót kapott, a Marca pedig nemrégen arra kérte követőit, hogy válasszák ki minden idők legjobb kezdő tizenegyét. A lista olyan legendás csapatokat tartalmaz, mint Sacchi Milanja, Puskás Honvédja, Beckenbauer Bayernja vagy éppen a Cruyffot sorai között tudó Ajax. A 21 csapatos felsorolásban egyébként egyetlen duplázó akad: Puskás Ferenc a Honvéd mellett az 1963-as BEK-győztes Real Madrid tagjaként is ott van a jegyzéken.

Írásunkkor a listát kissé meglepő módon Pep Guardiola Barcelonája (2008–2012) vezeti közel 50 ezer vokssal, épp a közelmúlt Zidane-féle Real Madridját maga mögé utasítva (2016–2018), amely 33 ezer szavazattal bír. Nem kis elismerés a szerbiai futballnak és az 1991-es BEK-győztes Crvena zvezdának, hogy a két gigász mögött lemaradva a Ljubomir Petrović irányította kezdő tizenegy több mint 24 ezer voksot szerezve a képzeletbeli dobogó legalsó fokára állhatott fel.

A belgrádi együttes akkori kezdője így állt fel: StojanovićBelodedićMarović, Šabanadžović, NajdoskiBinić, Jugović, MihajlovićProsinečkiSavićević, Pančev.

Jović is jótékonykodik

Luka Jović, a Real Madrid szerb csatára a közelmúltban a kijárási tilalom megszegéséért került az újságok címlapjára, azóta azonban kínosan ügyel a szabályok betartására. Jović a hétvégén 50 ezer euró értékben adományozott a szerbiai egészségügynek, hogy további lélegeztetőgépeket vehessen az ország. Novak Đoković korábban 1 millió eurót, Ana Ivanović az UNICEF-fel közösen összesen 35 gépet adományozott a szerb államnak. Jović a királyi gárdánál egyébként évi 21 millió eurót keres.

Az UEFA A-B-C terve

Aleksander Čeferin elnök szerint A, B és C terve is van a szezon befejezésére az UEFA-nak. „Senki nem tudja, mikor lesz vége a világjárványnak. Van A, B és C tervünk attól függően, hogy május közepén, júniusban vagy június végén kezdhetjük újra. Ha utóbbi időpontban sem lehet elkezdeni játszani, akkor valószínűleg az idényt nem lehet befejezni” – mondta a szlovén sportvezető a La Repubblica olasz napilapnak. Čeferin azt a lehetőséget még elképzelhetőnek tartja, hogy a következő idény később kezdődne, így annak elején zárnák a 2019/20-as sorozatokat, ehhez viszont át kell dolgozni a lejáró szerződéseket és az átigazolási időszakot. Azt viszont nem tudja elképzelni, hogy ez európai döntőket, így a BL és az El végcsatározását nézők nélkül bonyolítsák le. Mindkét sorozat a nyolcaddöntőnél jár. A férfi BL döntőjét Isztambulban, a női finálét Bécsben, az El idénybeli utolsó meccsét pedig Gdańskban játszanák.

Madrid: Håland célkeresztben

Sajtóhírek szerint a Real Madrid a nyáron szeretné megszerezni Erling Hålandot, a Borussia (D) norvég labdarúgóját. A 19 éves játékos a szezon európai felfedezettje: miután a Salzburgban gólgazdag őszi idényt produkált, januárban szerződtette a BVB, amelynek színeiben az első 11 meccsén 12-szer volt eredményes. Az osztrákoknál ősszel 21 találkozón 28 gól volt a mérlege. A németek 18,5 millió fontnak megfelelő összeget fizettek érte, s a hírek szerint az új kivásárlási ára 50 millió font. A Standard című brit lap úgy tudja, hogy a Real kész kifizetni ezt az összeget, Zinédine Zidane vezetőedző ugyanis szeretné megerősíteni a csatársorát.

Barcelona: Braithwaite máris menne?

A Barcelona legalább 18 millió eurót akar dán válogatott csatáráért, Martin Braithwaite-ért, akit két angol futballklub is szívesen látna játékosai között a spanyol szaksajtó értesülése szerint. A Sport katalán lap úgy tudja, hogy a PL-ben szereplő Everton és West Ham United érdeklődik erőteljesen a támadó iránt, akit februárban 2024 nyaráig szerződtetett a spanyol címvédő. A 28 éves Braithwaite kényszerigazolás volt a katalánok részéről: az átigazolási időszakon kívül, az után kötöttek vele megállapodást szövetségi külön engedéllyel, hogy szezon közben sérülés miatt támadósorából hosszú időre kidőlt Suárez és Dembélé is.

Manchesterben visszaváltják a bérleteket

A Manchester United labdarúgócsapata visszaváltja a jegyek és időarányosan a bérletek árát, amennyiben törlik a PL jelenlegi szezonját, vagy nézők nélkül fejezik be az angol bajnokságot. A szurkolók azt is választhatják, hogy a következő idénybeli bérletük árát csökkentik a zárt kapus vagy törölt meccsek arányában. Az angol klub pénteki közleménye szerint felfüggesztette a bérletek megújításának május elsejei határidejét, amíg nem kapnak hivatalos tájékoztatást arról, hogy mikor és miként folytatódhat a pontvadászat. Az egyesület kiemelte, ha a normális módon folytatódhat a PL, akkor az eddig megváltott jegyek és bérletek érvényesek maradnak. Az angol élvonal küzdelmét március 13-án függesztették fel, a jelenleg érvényben lévő intézkedés április 30-áig szól.

Götze csak „B kategóriás”?

Michael Rummenigge, a Borussia (D) korábbi válogatott labdarúgója úgy véli, hogy a világbajnok Mario Götzére a jövőben már csak „B kategóriás” klubok számítanak majd. Az 56 éves, fiatalabb Rummenigge fivér a sportbuzzer.de portálon közzétett blogjában írt erről. „Olyan klubokra gondolok, mint az Everton, a West Ham vagy az olasz középcsapatok. A Bundesligában a Mönchengladbachba illene, vagy a Leverkusenbe” – fogalmazott Rummenigge, aki háromszor volt bajnok a Bayernnel, egyszer pedig német kupát nyert a Borussia (D)-vel.

A 27 éves Götze szerződése az idény végén jár le Dortmundban, az esetleges hosszabbításról tartott megbeszélések egyelőre nem hoztak eredményt. Michael Rummenigge három dolgot javasol Götzének: miután szerinte már elveszítette a gyorsaságát, inkább a játék irányításában kellene több szerepet vállalnia, ne gondoljon a pénzre, és hagyja a közösségi médiát, inkább a sportra összpontosítson.