2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Kétnapos versenyhétvégék 2021-ig?

Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője szerint a Formula–1-es csapatok nyitottak arra, hogy a megváltozott körülmények miatt kétnapos versenyhétvégéket rendezzenek, és a szezont csak 2021 elején fejezzék be. Binotto a Sky Sport Italiának adott nyilatkozatában kiemelte, a versenynaptár átalakításával kapcsolatban a csapatok teljes szabadságot adtak a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA) és a jogtulajdonos amerikai Liberty Mediának. „Ez azt jelenti, hogy több változásra számíthatunk. Például a versenyhétvégéket le lehet rövidíteni két napra. Így csak szombaton reggel rendeznének szabadedzéseket, ami a közeli helyszínek esetén megkönnyíti a logisztikát a csapatok számára a költözéshez” – fejtette ki, egyúttal hozzátette, ezáltal egyben sűríteni lehetne a programot. „Ezen túlmenően a csapatok nyitottak arra a gondolatra, hogy a szezon 2021 első hónapjaiban érjen véget. Ezzel megadnánk a teljes idény megrendezésének lehetőségét, mivel a következő csak márciusban kezdődik” – mondta Binotto.

Ecclestone már lefújta volna

A sportágat évtizedeken keresztül irányító Bernie Ecclestone már lefújta volna a világbajnoki sorozat 2020-as idényét. A 89 éves üzletember azt mondta, a járvány miatt kevés esélyt lát arra, hogy idén megrendezik a vb-t. „Hogy én mit tennék? Vélhetően megmondanám, hogy ebben az évben nem lesz egyetlen verseny sem” – mondta a jelenleg Brazíliában tartózkodó Ecclestone. Hozzátette, szerinte ez az egyetlen lehetőség arra, hogy mindenki biztonságban legyen, és ebben az esetben senki nem hozna felelőtlen döntéseket. „Az olimpiát is elhalasztották, ami nyilván nem túl jó dolog, de a helyzet ezt kívánta meg” – fogalmazott a F1 egykori vezetője, aki szerint inkább 2021-re kellene mindenkinek fókuszálnia a mostani bizonytalan helyzet helyett. A sportág mostani vezetőségének tervéről, miszerint nyári indulással 15–18 futamos idényt terveznek, pesszimistán nyilatkozott. „Nagyon meg lennék lepődve, ha ezt a tervüket meg tudnák valósítani. Szurkolok nekik, és adott esetben jövő év elején is lehet még három-négy verseny, ami a 2020-as vb-sorozatba tartozna, a kérdés csak az, hogy hol.”

A Haas tesztpilótái

A brazil Pietro Fittipaldi és a svájci Louis Deletraz lesz a Haas istálló teszt- és tartalék versenyzője az idei szezonban. Günther Steiner csapatfőnök azt mondta, eredetileg az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon jelentették volna be hivatalosan a két pilótát és feladataikat. A 23 éves Fittipaldi – a kétszeres világbajnok Emerson unokája – már tavaly is tesztversenyzője volt a Haasnak, míg a 22 esztendős Deletraz 2019-ben nyolcadik lett a Formula–2-es vb-sorozatban, és szimulátorban egész idényben tesztelt az amerikai istállónak.

A Haas két versenyzőülését most a francia Romain Grosjean és a dán Kevin Magnussen foglalja el, szükség esetén Fittipaldi és Deletraz helyettesítheti őket.