2024. április 26., péntek
DOPPINGOLÁS, ELTILTÁS

Nyolc év a román Európa-bajnoknak

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) honlapja szerint 8 évre szóló eltiltást kapott a román Cristina Iovu a doppingellenes szabályok megsértése miatt. A kétszeres Európa-bajnok a hosszadalmas – fellebbezésekkel tarkított – eljárási procedúra lezárása nyomán kapta meg csak most a fegyelmi büntetését, amely megbukásának időpontjától, 2018 végétől érvényes. A 27 éves súlyemelő harmadszor bukott le meg nem engedett szer igénybevételével. Az első esetben a moldovai születésű Iovu 2012-ben Londonban szülőhazája színeiben nyert bronzot az ötkarikás játékokon a nők 53 kilogrammos kategóriájában, utóbb azonban a NOB megfosztotta őt érmétől. A következő évben – országváltást követően – már Azerbajdzsánt képviselve bukott meg egy doppingteszten. A 2018-as türkmenisztáni világbajnokságon már aktuális hazájának, Romániának szerzett harmadik helyet lökésben az 55 kilósok súlycsoportjában, de a vb-n adott mintájában megint tiltott szert találtak.

Iovu az Európa-bajnoki címeit 2012-ben és 2016-ban szerezte.

Újabb orosz atléták buktak le

Négy orosz atléta, köztük két olimpiai bajnok bukott meg doppinggal korábbi mintáik újraellenőrzésekor. Az érintettek közül Andrej Szilnov 2008-ban magasugrásban, Natalja Antyuh 2012-ben 400 méteres gátfutásban szerezte ötkarikás aranyérmét. A teszten tiltott szteroidhasználat miatt fennakadt Szilnov később a Orosz Atlétikai Szövetség alelnöke is volt.

A sportág tisztaságért felelős szervezet (AIU) pénteki közlése szerint a másik két érintett atléta Jelena Szoboleva és Okszana Kondratyjeva: előbbi 2016-ban fedett pályán világbajnoki ezüstérmes volt 1500 méteren, utóbbi kalapácsvetésben szerepelt.

Az AIU a teszteket a kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentésére alapozva végezte el: eszerint Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés megállapította, hogy az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, és pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2015 novemberében eltiltotta az oroszokat a nemzetközi versenyektől, az atlétáknak ugyanakkor biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

Élethosszig tartó eltiltás

Azonnali hatállyal élethosszig tartó eltiltást kapott egy kanadai atlétaedző, miután „helytelen kapcsolatot” tartott fenn sportolókkal, ezzel megsértve a magatartási kódexet. A főleg olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal szerint a Dave Scott-Thomas elleni vádakat a bíróság nem látta bizonyítottnak. Ugyanakkor a középtávfutó Megan Brown múlt hónapban a Globe and Mailnek azt mondta, 17 éves korában szexuális kapcsolatot tartott fenn az edzővel.

A januárban előzetesen felfüggesztett Scott-Thomas dolgozott együtt a 2016-os riói olimpián, illetve a világbajnokságokon szerepelt atlétákkal. Az egyik legsikeresebb egyetemi trénerként tartották számon Kanadában, a guelphi egyetem sportolóival decemberi elbocsátása előtt 37 bajnoki címet nyert.