2024. április 26., péntek

Százával térnek haza a külföldön rekedtek

Stockholm és Brüsszel után Bukarest és Isztambul következik – Újabb kínai humanitárius segélyt kap Szerbia

Ahogyan az a korábbi napokban is történt, az Air Serbia bevonásával folytatja a szerb kormány a külföldön tartózkodó és hazatérni kívánó szerbiai állampolgárok visszajuttatását az országba. Ma egy Airbus A–330-as gép hagyta el délelőtt a belgrádi Nikola Tesla Repülőteret, hogy a Stockholmban, majd a visszafelé vezető úton a Brüsszelben ragadt szerbiaiakat vegye fel és hozza vissza Szerbiába. A repülőgép elindításáról szóló hírt Ivica Dačić szerb külügyminiszter erősítette meg a Tanjug hírügynökségnek.

Mint ismeretes, a hazatérők nem indulhatnak el a landolást követően otthonaikba, a kormány autóbuszai karanténközpontokba szállítják őket a repülőtérről. Miután erről az intézkedésről hírt szerzett, sok külföldön tartózkodó hazai polgár el is állt a hazatérés ötletétől, közöttük egyetemi hallgatók, idényjellegű munkát végzők is vannak.

Mégis akadnak továbbra is olyanok, akik inkább a kötelező karantént és a visszatérést választják. Holnap a kormány Isztambulba és Bukarestbe küld egy rendkívüli járatot, hogy az ott ragadtakat is haza tudják hozni. A külügyminiszter korábban közölte, hogy az érvényben lévő kormánydöntés értelmében naponta legfeljebb két gépet küldenek külföldre, olyan desztinációkra, ahova be tudja az állam szerezni a leszállási engedélyt a világszerte aktuális rendkívüli állapot és repülési tilalom ellenére. Arra kérte a hazai polgárokat, hogy amennyiben külföldön ragadtak és haza térnének, keressék a már bevált módszernek számító párizsi, dohai, isztambuli nagy repülőterekre való eljutás lehetőségét, ahonnan aztán a kormány már könnyedén haza tudja szállítani valamennyiüket.

Egy nappal korábban az Abu-Dzabiban tartózkodó hazaiak helyzete is rendeződött, vasárnap este ugyanis landolt Belgrádban az Air Serbia különjárata, melynek fedélzetén 134 polgár utazott, közöttük öt kisbaba is.

Egy másik Airbus A–330 ma Kínába, Sanghajba indult el Belgrádból, ez azonban nem utasok miatt, hanem újabb kínai egészségügyi humanitárius csomagért ment. Valamivel 12 óra után hagyta el a repülőteret. Nem közöltek részletesebb információkat arról, hogy ezúttal milyen felszerelést szavatolt Szerbiának a kínai vezetőség, a korábban hozott szállítmányok tartalmaztak lélegeztetőgépeket, védőmaszkokat, fertőtlenítőszereket, védőöltözéket is.