2024. április 26., péntek

Összeomolhat a vajdasági egészségügyi rendszer

Zoran Gojković a felelőtlen viselkedés következményeire mutat rá

Elhunyt egy újabb beteg, egy 62 éves kikindai páciens, ezzel már 11-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Szerbiában. A tartományi egészségügyi titkárság jelentése szerint 15 Sars-Cov-2 vírussal fertőzött személyt jegyeztek Vajdaságban a szombati nap folyamán. A Vajdasági Klinikai Központ elkülönített osztályain 35 beteget kezelnek, négyen válságos állapotban vannak. Az elmúlt 24 órában 49 személyt teszteltek.

Hatezer olyan esetet követünk, amelyeknél felmerült annak gyanúja, hogy valaki kapcsolatban állt koronavírussal fertőzött személlyel – nyilatkozta Zoran Gojković egészségügyi titkár a Szerbiai RTV reggeli műsorának vendégeként. 

Összességében a polgárok felelősségteljesen viselkednek és követik a kormány intézkedéseit, de Vajdaságban is adódtak olyan egyedi esetek, amelyek sok gondot okoztak a jelen helyzetben – értékelte az egészségügyi titkár.

Mint elmondta a felelőtlen viselkedés a tartományi egészségügyi rendszer összeomlásához vezethet, s megtörténhet az is, hogy az intézmények nem lesznek képesek mindenkinek maradéktalanul segítséget nyújtani.

Kihangsúlyozta, az egészségügyi dolgozók a legveszélyeztetettebbek, többen meg is fertőződtek közülük, 141-en karanténban vannak. Eközben az orvosoknak más betegeket is el kell látniuk, csak az elmúlt öt napban 32 ezer orvosi beavatkozásra volt szükség Vajdaságban.

A Szerbiában eddig jegyzett Covid-19 betegségben elhalálozottak közül hárman vajdaságiak, mindannyian Kikindán fertőződtek meg – taglalta Gojković. Szerencsére abban a városban már sikerült elejét venni a vírus robbanásszerű terjedésének. Az tisztségviselő arra is kitért, hogy szombaton eltávozhatott az a topolyai férfi, akit Szerbiában elsőként jegyeztek Covid-19 megbetegedéssel. 

Vajdaságban egyelőre urai vagyunk a járványnak, és felkészültünk a különleges helyzetekre is. Az Újvidéki Vásár 1000 beteg számára nyújt férőhelyet, itt lesznek elkülönítve azok, akiknél enyhébb lefolyású vírusfertőzéses tüneteket állapítanak meg az orvosok. Szerencsére még minden ágy üresen áll. Az is nagyon fontos, hogy a családok vigyázzanak egymás egészségére, ebben a helyzetben mindenkinek úgy kell viselkednie, mintha hordozná a vírust. Minél előbb kilábalunk ebből a helyzetből, annál kisebbek lesznek azok a gazdasági és szociális gondok, amelyek minden nagyobb járvány után megmutatkozik – szögezte le Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

A témához kapcsolódó más írásainkat itt olvashatják