2024. április 26., péntek

Házhoz érkezik a kenyér

A VMSZ újvidéki aktivistái idős polgáraink szolgálatában

A rendkívüli állapot kihirdetése óta a tartományi székvárosban sem maradnak gondoskodás és segítségnyújtás nélkül az arra rászoruló polgárok. A VMSZ újvidéki szervezetének önkéntesei nap mint nap szorgalmasan dolgoznak azon, hogy elsősorban a magyar ajkú, idősebb lakosok ne maradjanak segítség nélkül ebben a nehéz időszakban. A házhoz szállítás lebonyolításáról és folyamatáról Kiss Gyula, a VMSZ újvidéki szervezetének alelnöke adott részletesebb tájékoztatást.
– A segélynyújtó tevékenységünk nemcsak Újvidék városára, hanem a községhez tartozó, és a környező többi településre is kiterjed, így Pirosra, Kátyra, Tiszakálmánfalvára, Kamancra és Péterváradra is. Ezeken a településeken felkeresünk minden 65 évnél idősebb, magyar ajkú polgárt, különös tekintettel azokra, akiknek nincsenek fiatalabb hozzátartozói, ismerősei, vagy szomszédai, olyanok, akikre támaszkodhatnának ezekben a számukra végképp nehéz napokban – mondta Kiss Gyula.
Elmondása szerint a nap folyamán telefonon keresik fel a polgárokat, ők elmondják, hogy mire lenne szükségük. Elsősorban élelmiszert és gyógyszert igényelnek, majd az összeállított lista alapján elvégzik az önkéntesek a bevásárlást. A csomagot általában a megrendelést követő nap reggelén szállítják ki a címzetteknek, akik azt az ablakon, vagy ajtón kinyúlva veszik át, ezzel is kerülve a személyes kontaktust. Csak a számlán lévő összeggel tartoznak, csak azt kell kifizetniük.
A humánus akció gördülékenyen folyik, és az önkénteseknek köszönhetően Újvidéken és környékén sem kell senkinek se félnie attól, hogy segítség nélkül marad.