2024. április 26., péntek

Átigazolási káoszidőszak

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt a futballklubok és a labdarúgók is lehetőséget kaptak arra, hogy áttekintsék a még érvényben lévő és hamarosan lejáró szerződéseket. Az elmúlt napokban a Magyar Szó hasábjain is olvashatták, hogy a Neymar-ügy a hirtelen létrejött uborkaszezonban új erőre kapott, hogy Dembélé a híresztelésekkel ellentétben marad Barcelonában, illetve hogy Cavani esetleg Argentínában köthet ki. Bár a sportrovaton kényesen ügyelünk a források tisztásagára, s csak olyan átigazolási pletykát közlünk, aminek akad valóságalapja, készpénznek semmit sem vehetünk. A pandémia időszakában nemcsak a koronavírussal kapcsolatos közleményeket kell kételyekkel fogadni, de a futballvilágban felmerülő esetleges klubváltások igazságtartalmát is.

A topbajnokságok leggazdagabb egyesületei is nehéz szituációba kerültek, hiszen a mérkőzések és a nemzetközi kupasorozatok elhalasztásával/törlésével óriási bevételektől esnek el, nem beszélve a közvetítői jogokból származó összegekről. A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság éllovasa, a Barcelona már a járvány előtt is a játékosok túl magas fizetésének csökkentésén fáradozott, a katalán sportlapok beszámolói szerint most mintegy 70%-nyi fizetéscsökkentés várhat Messiékre. Ami a La Ligában még csak egy-egy csapatnál merül fel, az a Premier League-ben már központilag működik: a szigetországban a klubok közös megoldásban gondolkodnak, hogy a játékosok ne terheljék túl a klubokat, ugyanakkor a focisták se essenek el a bevételeiktől.

Tekintettel arra, hogy júniusban számos egyesületnél lejárnak a futballisták szerződései, az átigazolási ablak pedig pont abban a hónapban nyílik meg, elképzelhető, hogy nyáron sem csillapodik a futball káoszidőszaka.

Megváltozik a focivilág

Uli Hoeness szerint teljesen megváltozik majd a futball világa azt követően, hogy a világméretű koronavírus-járvány véget ér. „Megjósolhatatlan, mi lesz, de én személy szerint a közeljövőben nem tudok 100 milliós átigazolásokat elképzelni” – jelentette ki a Bayern München korábbi elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke. „Az átigazolási összegek csökkennek majd, a következő két-három évben nem azon a szinten lesznek, mint most.” A 68 éves szakember hozzátette: „Mivel minden ország érintett, nagy valószínűséggel új futballvilág vár ránk.” Hoeness a jelenlegi helyzetben nemcsak a veszélyt látja, hanem annak a lehetőségét is, hogy a „koordináták valamennyire megváltozzanak”