2024. április 26., péntek

Betegápolás az Újvidéki Vásáron

A városi rendkívüli helyzeteket kezelő válságtörzs vezetői és Miloš Vučević polgármester a 021.rs hírportálnak nyilatkozva elmondták, hogy Aleksandar Vulin védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésük értelmében – amiről Aleksandar Vučić köztársasági elnököt is értesítették – az Újvidéki Vásár épületében fogják elhelyezni azokat a betegeket, akik a víusfertőzés könnyebb tünetei miatt kérnek majd orvosi segítséget.

A polgármester elmondása szerint mintegy ezer személy befogadására kell alkalmasnak lennie a létesítménynek, de a pontos számot akkor lehet majd csak tudni, ha a helyiségeket teljesen berendezik. A betegeknek elkülönítve kell feküdniük, hogy elegendő mozgástere legyen az egészségügyi személyzetnek, és hogy a szanitáris csomópontok és a felszerelés is elférjen.

– A város utasítást adott az Újvidéki Vásár illetékeseinek, hogy legelőször a Master Központot készítsék elő erre, később más helyiségeket is a felszerelés befogadására, ami nagyobb számú beteg elhelyezését teszi majd lehetővé. Terveink szerint először a vásár épületét szereljük fel, de ha szükség mutatkoznak ilyesmire, akkor a SPENS épületét is átalakítjuk majd – mondta Vučević.

Elmagyarázta, hogy azért esett a választásuk a vásár épületére, mivel a Vajdasági Klinikai Központ közelében van, illetve a be- és kijárási útvonalak is megfelelők a betegek és a személyzet számára. Az ágyak elhelyezési folyamatának megindítása a védelmi minisztériumtól függ, abban az esetben kerül majd sor erre, ha a megbetegedettek száma jelentősen megnövekszik.

A Belgrádi Vásár épületének csarnokában már kedden megkezdték mintegy 3 ezer betegágy és más felszerelés felállítását.