2024. április 26., péntek

Ki lesz a nemzet sportolója?

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel elektronikus, valamint telefonos úton is van lehetőség a jelölésekre és a Nemzet Sportolója cím új birtokosának megválasztására. Amint azt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek szerdán elmondta, Székely Éva olimpiai bajnok úszó és mesteredző halálával a nemzet sportolóinak száma tizenkettőről tizenegyre csökkent, emiatt új tagot kell választani. Szabó ismertette, hogy a választásra jogosultakat előzetesen tájékoztatták a választás menetéről és arról, hogy jövő kedden tudják leadni jelöléseiket és szavazataikat. A szavazás eredményeként arra a jelöltre vonatkozó javaslat terjeszthető – a nemzet sportolóinak javaslataként – döntésre a kormány elé, akire a nemzet sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz, azaz aki a szavazók 50 százalék plusz egy fő szavazatát megkapja. „A Nemzet Sportolója egy kitüntető cím Magyarországon, amivel megbecsülésünket és hálánkat tudjuk kifejezni olyan sportolónagyságaink előtt, akik nem csupán pályafutásukkal, de azt követően is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében” – fogalmazott az államtitkár. 

TENISZ 

Füvön a folytatás (?) 

A júniusban kezdődő füves pályás szezonban folytatódhat a szünetelő teniszidény a férfitornákat szervező ATP elnöke szerint. A januárban kinevezett Andrea Gaudenzi közölte, az ATP célja az, hogy a június 8-ára kiírt stuttgarti és ’s-hertogenboschi tornával induljon újra a versenysorozat. „Folyamatosan egyeztetünk a füves pályás események rendezőivel, ezek jelen állás szerint a helyükön maradnak a versenynaptárban. A mostani helyzet ezzel együtt messze túlmutat a sporton, és számos kérdést vet fel” – jelentette ki az ATP honlapján az olasz sportdiplomata. A játékosként a világranglista 18. helyéig jutó Gaudenzi hozzátette, még nem intézkedtek a befagyasztott világranglistával kapcsolatban. 

Az ATP és a női viadalokat szervező WTA március 12-én hathetes szünetet rendelt el a járvány miatt, így a teljes salakpályás szezon kiesik a versenynaptárból. A május végén esedékes – és a nemzetközi szövetség hatáskörébe tartozó – Roland Garros szervezői már közölték, hogy szeptemberben akarják lebonyolítani a párizsi Grand Slam-tornát. 

Új borítások Amerikában 

Új beszállító miatt több mint negyven év után változik az amerikai nyílt bajnokságnak otthont adó Billie Jean King Nemzeti Teniszközpont borításmárkája. Az Egyesült Államok Teniszszövetsége bejelentette, hogy öt évre szóló megállapodást kötött az Advanced Polymer Technology által gyártott Laykold típusú kemény pályák használatára. A Billie Jean King Nemzeti Teniszközpontban 1978 óta a DecoTurf borításán játszották a mérkőzéseket. A Laykold típusú pályákat Miamiban és New Yorkban, valamint az amerikai Fed-kupa-mérkőzéseken is használják. 

NFL 

Szerződésbontás az MVP-vel 

A profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Carolina Panthers kedden elküldte Cam Newtont. A charlotte-i klub múlt héten engedélyt adott sztárjának, hogy tárgyaljon más együttesekkel az elcseréléséről, mivel azonban nem talált partnert, így a vezetőség felbontotta a 2015-ben a liga legértékesebb játékosának választott Newton szerződését. A Carolina azért vált meg Newtontól, mivel múlt héten leigazolta a helyére Teddy Bridgewatert három évre 60 millió dollárért. 

JÉGKORONG 

Bíróság előtt a fehérorosz bundázók 

A fehérorosz fővárosban bíróság elé állítanak négy jégkorongozót bundázás vádjával. Büntetőjogi felelősségre vonásukról a TASZSZ orosz hírügynökség adott hírt kedden, miután ügyükben befejeződött a hatósági vizsgálat. Mind a négyen a Dinamo Mologyecsno klub játékosai. A vád szerint tavaly november 12-én, a Mogiljev csapata elleni meccsen bundáztak, amit a kihallgatásukon beismertek. A TASZSZ beszámolója szerint a nyomozók információkat szereztek külföldi állampolgárokról is, akik egymillió orosz rubelt kínáltak fel a Dinamo jégkorongozóinak, ha „kedvező” végeredmény születik a meccsen. Az ismeretlen hovatartozású megbízók ellen külföldön indul büntetőeljárás. 

ÖKÖLVÍVÁS 

Pulev bokszolna 

A bolgár ökölvívó, Kubrat Pulev nem bánja, ha nézők nélkül kell összecsapnia a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) nehézsúlyú világbajnoki övéért Anthony Joshuával. A 38 éves sportoló elmondta, bármikor is lesz a brit világbajnok elleni mérkőzése, készen fog állni. „Június 20., július 25., nekem mindegy, mint ahogy az is, lesznek-e nézők, vagy sem. Otthonról is mindenki meg tudja nézni a találkozót, úgy is tud érte fizetni, nem látok anyagi problémát. Nyilvánvalóan a show értéke csökkenne a szurkolók nélkül, de ez egy vb-címmeccs, amelyet meg kell vívni” – fogalmazott a Kobra becenévre hallgató Pulev, az ország egyik legnépszerűbb sportolója. 

A Pulev–Joshua találkozót június 20-ára tűzték ki, a Tottenham Hotspur stadionjába, ám a jelenlegi helyzet miatt elképzelhető, hogy a mérkőzésre egy későbbi időpontban kerül sor. Eddie Hearn promoter ugyanakkor a halasztásról szóló bolgár sajtóhírekre reagálva kijelentette: hivatalosan még nem módosítottak a dátumon. 

A 30 éves Joshua decemberi, Andy Ruiz Jr. felett aratott győzelmével az IBF vb-öve mellett a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Bokszvilágszervezet (WBO) címét is megszerezte, Pulevvel mint az IBF kötelező kihívójával kell megmérkőznie. A két bokszoló 2017 októberében már találkozott volna, akkor azonban Pulev vállsérülés miatt visszalépett. A bolgár egyszer már ringbe szállt az IBF nehézsúlyú övéért, 2014-ben az ötödik menetben kiütötte őt az ukrán Volodimir Klicsko.