2024. április 26., péntek

Kollokvium akár online

A felsőoktatási intézmények teljes mértékben áttértek a távoktatásra

A felsőoktatásról szóló törvény kimondja, hogy a vizsgákat kizárólag az akkreditált főiskolák és egyetemek székhelyén lehet megtartani. Ana Langović Milićević, az oktatásügyi minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára az RTS csatorna reggeli műsorában elmondta, hogy arra is lehetőség van, hogy a kollokviumokat online tartsák meg, ám mindez a tanárok döntésétől függ. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási intézmények áttértek a távoktatásra, viszont a törvény alapján a hallgatók csak az akkreditált főiskolák és egyetemek székhelyén tudnak vizsgázni. Ez azt jelenti, hogy a vizsgákat nem lehet online megtartani. A vizsgák előtt a tudásfelmérés 70 százaléka bonyolítható le online formában.

Ana Langović Milićević kiemelte, hogy a járványhelyzet miatt valószínűleg el fogják halasztani a vizsgaidőszakokat.

– Reméljük, hogy a rendkívüli állapot öt-hat héten belül véget ér. Követjük az eseményeket, és azok függvényében fogjuk megszervezni a vizsgák elhalasztását. Az egész akadémiai közösség átérzi a helyzetet, és mindent a legjobb tudásunk szerint fogunk alakítani. Mindent úgy fogunk alakítani, hogy a hallgatók számára minden vizsgaidőszak meg legyen tartva – nyilatkozta az államtitkár.

Az Újvidéki Egyetem karai is áttértek a távoktatásra. A Természettudományi–Matematikai Karon a korábban kidolgozott ePMF rendszeren keresztül folyik az oktatás. A Technológiai Kar oktatói és hallgatói a kar a saját e-learing platformját, a MOODLE-t használják. A Művészeti Akadémia és a Műszaki Tudományok Kara hallgatói és tanárai az Újvidéki Egyetem SOVA elnevezésű platformját használják. Az Orvostudományi Karon még kidogozás alatt áll az e-learning rendszer, ezért a hallgatók és a tanárok türelmét kérték. A Bölcsészettudományi Karon a tanárok e-mailben küldik a tanagyagot a hallgatóknak. Emellett a Digitális Könyvtárba is feltölthetik a szükséges segédanyagokat. A Mezőgazdasági Kar tanárai többféle megoldást választottak az online oktatáshoz. Vannak, akik e-mailben küldik el az anyagot, mások feltöltik a kar honlapjára, és akadnak olyanok is, akik a Google Classroom vagy a Google Drive segítségével osztják meg azokat a hallgatókkal.

Az, hogy miként fognak alakulni a vizsgaidőszakok, a rendkívüli állapot hosszúságától is függ. Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora a minap azt nyilatkozta, hogy valószínűleg meghosszabbítják majd a tanévet az egyetemisták számára. A tanév meghosszabbításáról, illetve annak időtartamáról az oktatásügyi minisztérium fog dönteni.