2024. április 26., péntek

Olcsóbban utazhatunk – ha tudunk hová

Amennyiben Szerbiát is utoléri az üzemanyagárak csökkenése

A koronavírus-járvány alapjaiban rengette meg a világgazdaságot. A szakemberek véleménye szerint a gazdasági zuhanás, a március elején kialakult „kőolajháború”, valamint az ehhez párosuló kereslet-visszaszorulás elkerülhetetlenné teszi az üzemanyagárak csökkenését.

Goran Radosavljević, a Szerbiai Nemzeti Kőolajbizottság főtitkára a Danas napilapnak nyilatkozott néhány nappal ezelőtt az üzemanyagárak várható csökkenéséről. Elmondása szerint a gázolaj ára 2000 óta nem zuhant ilyen iramban, az üzemanyag-hiánytól viszont felesleges tartani. A gazdasági aktivitások jelenleg pihenőn vannak a járvány okozta elővigyázatossági okok miatt, ennek következtében még tartalékok is halmozódtak fel az országban.

– Az üzemanyag kiskereskedelmi árának csökkenésére mindenképp számíthatunk. Ez feltétlenül bekövetkezik. A benzinkutak akkor is csökkenteni kényszerülnek az árakat, ha a néhány hónapja felvásárolt tartalékaikat használják fel, amelyeket még a régi áron, azaz drágábban vettek – jelentette ki a kőolajbizottság főtitkára.

Az üzemanyagárak csökkenésének gyorsaságát és mértékét viszont nehéz felmérni. A kereslet visszaszorulásának viszont ez feltétlen következménye Radosavljević véleménye szerint.

Az ország üzemanyag-ellátása akadálymentes lesz a közeljövőben is, nyilatkozott  Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének főtitkára.

– A nyers kőolaj beszállítása zavartalanul folyik továbbra is. Az előírások megszigorítása továbbra sem befolyásolja a szállítást, ezért a hazai piac továbbra is szilárd lábakon áll. A benzin- és gázolajárakról viszont a kiskereskedések döntenek, megtörténhet a közeljövőben, hogy ők is egymás árai alá licitálnak – jelentette ki Mićović.

Az eurodízel ára januárban 164 dinár volt, jelenleg literje valamivel több mint 154 dinár. Az ólommentes benzin ára 7,5 dinárral csökkent, 164 dinárról 152 dinárra esett január óta. Az interneten a hozzászólások többsége szerint az említett üzemanyag-csökkenés igazából elenyésző, mert eddig is Szerbiában volt kapható az egyik legminőségtelenebb üzemanyag – a legmagasabb áron.

Annak ellenére, hogy egyelőre nem látható még semmilyen drasztikus változás az üzemanyagárakban a hazai benzinkutakon, ez bármikor bekövetkezhet. A magyarországi média a múlt hét folyamán még elképzelhetetlennek tartotta a literenkénti 300 forint alatti benzinárat, jelenleg viszont 298 forint alá csökkent az átlagár. A gázolaj egyelőre maradt még a literenkénti 335 forintos áron, a Mol 10 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, az ígéretek szerint pénteken újabb tízforintos csökkenés érkezik.