2024. április 26., péntek

Márciusi tél

Holnaptól felmelegedés várható

Tegnap fehér reggelre ébredtünk, a tavasz első napjaiban visszatért a tél. Egész nap esett a nedves, tapadós hó, ami Vajdaságban a közlekedésben nem okozott gondokat, hiszen az út felületén elolvadt, csupán a nedves aszfalt intette óvatosságra a vezetőket. Az előrejelzések szerint ma délutánig esik a hó az egész ország területén.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jeletése szerint ma átlagosan 5 centiméteres hótakaró borítja majd a tájat, az ország magasabb területein azonban 10–15 centiméteres hótakaró is kialakulhat. A Morava területein, illetve a hegyvidéken, de Kelet-Szerbia alacsonyabb területein is 12 óra alatt akár 20 centiméter vastagságú hó hullhat. Ezen a területen erős szél fúj, így helyenként hótorlaszok keletkezhetnek.

Délutánra azonban enyhül az időjárás és hosszabb-rövidebb időre eláll a havazás is, estére pedig már teljesen megszűnik.

A Szerbiai Motorosszövetség a hóesés miatt óvatosságra inti a vezetőket, és bár járhatók az utak, az erős szél és a nedves aszfalt gondokat okozhat, amennyiben nem tartjuk magunkat az előírásokhoz. A motorosszövetség ugyanakkor figyelmezteti a sofőröket, hogy a téli felszerelés használata április 1-jéig minden jármű esetében kötelező.

Ma már enyhül a hőmérséklet is, igaz, a legmagasabb nappali csupán 2 Celsius-fok körül alakul, az éjjeli viszont fagypont alatt marad – mínusz 2 fokkal lehet számolni –, de holnaptól már melegszik az idő, vagyis nappal 8 fok lesz, azzal, hogy péntekig erős szél fúj. Ezt követően pénteken már hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap és a hőmérő higanyszála 13 fokig is felkúszhat.

A melegedés kitart egész márciusban, hirtelen hőmérséklet-csökkenés azonban csak április 2-án várható – tíz fokkal is csökkenhet a nappali hőmérséklet.

A Szerbia Utai Közvállalat jelentése szerint a másodrendű utak tegnap az alacsonyabb területeken nedvesek voltak, Belgrád, Čačak, Ivanjica, Kolubara, Kragujevac, Kruševac, Mačva, Niš, Novi Pazar, Požega, Užice, Valjevo, Vranje és Zaječar területén vékonyabb rétegben megmaradt az utakon a hó.

Egyes területeken, a másod- és haramdrendű utakon, így Valjevo, Ivanjica és Sjenica magasabb területein teherforgalmi tilalom lépett érvénybe.