2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

A focipiac átalakulása?

A focipiac átalakulása?

Michael Rummenigge gazdasági szakember, korábbi válogatott labdarúgó a nemzetközi futballpiac teljes átalakulását várja. Az 56 éves, fiatalabb Rummenigge fivér – akinek testvére, Karl-Heinz a Bayern München vezérigazgatója – a sportbuzzer.de sportoldalon közzétett blogjában azt írta: „A koronavírus-járvány miatt viharos időket élünk át, és ha eljön a pillanat, amikor túl lesz rajta a világ, utána már semmi sem lesz úgy, ahogy azelőtt. Ez különösen az átigazolási díjakra és a játékosok fizetésére vonatkozik.” Hozzátette: mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy minden egyes euró után futni kell majd a jövőben. „A klubok sokkal gazdaságosabbá válnak, erre a jövedelem hiánya kényszeríti majd őket. Ennek eredményeként egy ideig nem hallunk majd átigazolási díjakról, különösen nem 120 millió euró felettiekről. Azoknak az időnek vége. Mit számít, hogy tíz- vagy »csak« nyolcmillió eurót kapnak egy évre? A kulcs most a szolidaritás. A sztároknak a klub többi alkalmazottja érdekében, a gondnoktól kezdve a klub shopjában dolgozó eladóig, le kell mondaniuk fizetésük egy részéről” – írta, majd utalt a Borussia Mönchengladbach csapatára, amelynél már megtették ezt a mások számára példamutató lépést. „Egy dolog világos: ha egyik-másik klub anyagilag ellehetetlenül, akkor kilenc csapattal nincs értelme megrendezni a Bundesligát.” Rummenigge kifejtette: egyébként sem tetszett neki az átigazolási összegek utóbbi években történt ugrásszerű növekedése, szerinte nincs olyan labdarúgó, akinek szerződtetése megérne akár 100 millió eurót. Hozzátette: a Neymarra kifizetett 222 millió euró pedig a mai gazdasági szempontból még nevetségesebbnek tűnik, mint 2017-ben, amikor a brazil támadó a Barcelonától a PSG-hez került.

SAKK

Négy remi

A jekatyerinburgi világbajnokjelölti torna 4. fordulójának valamennyi összecsapása döntetlennel végződött, így a sorrend sem változott a táblázaton. Legtovább a Caruana–Nyepomnyascsij parti tartott, a felek az 55. lépésben egyeztek ki, ahol a futóvégjátékban egyik fél sem tudott előnybe kerülni. További eredmények: Vang–Alekszejenko remi (Grünfeld-védelem, 41 lépés), Vachier-Lagrave–Griscsuk remi (Spanyol megnyitás, 53 lépés), Ting–Giri remi (Bogoindiai védelem, 42 lépés). A pillanatnyi sorrend: Nyepomnyascsij, Vachier-Lagrave és Vang 2,5, Griscsuk és Caruana 2, Giri, Alekszejenko és Ting 1,5 pont.

Az 5. forduló párosítása: Giri–Caruana, Griscsuk–Ting, Nyepomnyascsij–Vang, Alekszejenko–Vachier-Lagrave. @sz = F. T.

JÉGKORONG

A legenda halála

Kilencvenhét éves korában elhunyt Vladimír Zábrodský, a csehek legendás jégkorongozója. A cseh szövetség jelentette be, hogy Zábrodský pénteken Svédországban halt meg. A korábbi kiváló hokis 1965 óta élt Stockholmban, miután emigrált a kommunista Csehszlovákiából.

A center volt a csapatkapitánya annak a csehszlovák válogatottnak, amely 1947-ben fennállása első világbajnoki címét szerezte. Ez a gárda 1948-ban olimpiai és vb-második, 1949-ben pedig újra világbajnok volt. A „Nagy Főnök” becenévre hallgató Zábrodský 94-szer szerepelt a válogatottban, és 158 gólt ütött, a csehszlovák élvonalban, az LTC Praha és a Sparta Praha színeiben összesen 306-szor volt eredményes. A nemzetközi szövetség 1997-ben a hírességek csarnokába választotta. A cseh hokis szakértők, egykori játékosok, edzők és játékvezetők között kiírt 1998-as szavazáson Dominik Hašek és Jaromír Jágr mögött a harmadik lett a XX. század legjobb cseh jégkorongozóinak listáján.

A legendás játékos nemcsak jégkorongozóként, hanem teniszezőként is a legjobbak közé tartozott hazájában: az 1940-es és 1950-es években összesen tízszer pályára lépett a csehszlovák Davis-kupa-válogatottban. Svédországi disszidálást követően jégkorongedzőként dolgozott a Leksand, a Rögle és a Djurgarden csapatánál.