A szerbek és a horvátok (is) az olimpia halasztását kérik

(Forrás: MTI/AFP/AP)

2020. március 23., 16:59 >> 2020. március 23., 18:00

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Szerb és a Horvát Olimpiai Bizottság is csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek a július 24. és augusztus 9. közöttre tervezett tokiói nyári olimpia elhalasztását kérik a koronavírus-járvány terjedése miatt. „Japán sok erőforrást fektetett be az olimpiába, de mi azt támogatjuk, hogy az emberi élet az első” – mondta Vanja Udovičić, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke. Horvát társa, Zlatko Mateša azt mondta, szerinte lehetetlen folytatni az előkészületeket a jelenlegi körülmények között. „Senki sem akarja, hogy a játékokat elhalasszák, de azt hiszem, közel állunk egy ilyen forgatókönyvhöz. Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetőség. A sport leállt egész Európában, és senki sem tudja, mikor fog folytatódni” – fogalmazott, és hozzátette: a versenyzés lehetetlenné vált, ezért úgy gondolja, képtelenség, hogy a tervek szerint menjen minden előre. Véleménye szerint néhány hónappal el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

Az egykori jugoszláv tagköztársaságok közül egyébként Szlovénia állt elő ilyen kérelemmel, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke szerint a járvány miatt a NOB-nak el kellene halasztania a nyári tokiói ötkarikás játékokat. „A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban” – fogalmazott Bogdan Gabrovec. Kiemelte: más szempontok mellett például azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására. „Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a fontosságából, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál” – fűzte hozzá.

Thomas Bach, a NOB első embere ugyanakkor pénteken leszögezte: még négy és fél hónap választ el a játékoktól, így tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári olimpia rendezésével kapcsolatban, amelynek megnyitóünnepsége július 24-én lenne a japán fővárosban.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója, a gátfutó és bobos Lolo Jones reméli, a NOB a halasztás mellett dönt. „Ha olimpikonként az a feladatunk, hogy inspiráljuk a társadalmat, hogy legyünk egészségesek, akkor most ellenmondásba keverednénk azzal, hogy jelenleg kerülni kell a nyilvános helyeket, az edzőtermeket, a sportpályákat és uszodákat. Néhányan mégis ezt csinálják közülünk, mert a NOB azt mondja, hogy legyünk készek, és folytassuk az edzéseket.”

A dél-afrikaiak olimpiai és világbajnok úszója, Chad le Clos ugyancsak arra panaszkodott, hogy képtelen edzéseket tartani. Először Olaszországba tervezett edzőtábort, de ezt törölték, ezért átutazott Törökországba. Most azonban ott is lehetetlenné vált a maradása, és hazautazott Fokvárosba. „Nincs edzőm, nincs edzőpartnerem, ha itt is bezárják a sportlétesítményeket, akkor nincs B tervem. Félelmetes. Beszéltem például a kanadai Penny Oleksiakkal, ő már húsz napja nem tudott úszni” – árulta el le Clos, akinek kétségei vannak, hogy megtartható-e a kiírt időpontban az olimpia, de úgy véli, a sportolók képesek fenntartani a figyelmüket.

NFL

Játékosbörze – stúdióból

Nem az előre eltervezett Las Vegas-i helyszínen, hanem egy televíziós stúdióban tarthatják meg a profi amerikaifutball-liga (NFL) amatőr játékosainak börzéjét, a draftot. A Los Angeles Times úgy értesült, hogy az NFL berendez egy központi televíziós stúdiót, és a klubok – hogy a vezetőknek ne kelljen utazniuk – saját központjukból jelentkeznek be. A draftot április 23–25-én tartják.

LABDARÚGÁS

Elhunyt Sanz

A vírus következtében 76 éves korában szombat este elhunyt Lorenzo Sanz, a Real Madrid korábbi elnöke. Sanzot kedden magas lázzal, súlyos állapotban szállították kórházba, és a teszt igazolta, hogy koronavírussal fertőzött. Sanz 1995 és 2000 között volt a Real Madrid elnöke, ebben az időszakban a labdarúgók kétszer nyertek Bajnokok Ligáját.

JÉGKORONG

Törölték az elit-vb-t is

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) törölte a május 8. és 24. közöttre tervezett svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton közölte: május 21–23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínen és időpontban megtartandó pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről. A mostani törlést megelőzően legutóbb 1946-ban maradt el vb, akkor a II. világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége