2024. április 26., péntek

Az osztályzás kihívásai

Az oktatásügyi miniszter a formatív értékelést javasolja

A múlt héten bevezetett távoktatás sok újdonságot és kihívást hozott az oktatásügyben dolgozók, a szülők és a diákok számára. Felvetődött az a kérdés is, hogy miként tudják a tanárok értékelni a diákok otthoni munkáját, vagyis hogyan tudják leosztályozni őket. Ezzel kapcsolatban Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter azt mondta, hogy a tanároknak és az osztálytanítóknak át kell térniük a szummatív értékelésről a formatív értékelésre. A szummatív vagy összegző értékelést alkalmazzák a leggyakrabban az oktatásban. Általában egy-egy tanítási egység lezárásakor kerül rá sor, amikor a tanárok ellenőrzőt, dolgozatot vagy tesztet íratnak a diákokkal. A formatív osztályozás nagyobb interaktivitást követel a tanároktól és a diákoktól. A távoktatásban a tanároknak és a tanítóknak folyamatosan értékelniük kell a tanulók munkáját, legyen szó házi feladatról, esszéről vagy prezentációról.

– A tanárok leíró értékelést adnak a diákok munkájáról. Ezt az értékelést a tanulók portfóliójában, a pedagógiai dokumentációban és az elektronikus naplóban vezetik. Múlt kedden kezdtük el a távoktatást. Nálunk jó volt az indulás. Nagyon jól működik a kommunikáció a tanárok, a szülők és a diákok között. A tanárok és a tanítók rendszeresen küldik az anyagot a tanulóknak. A szülők részéről az a visszajelzés érkezett, hogy elégedettek a rendszerrel. Azt tapasztaltuk, hogy fokozottabb a kommunikáció és az együttműködés a szülők, a diákok és a tanárok között – nyilatkozta lapunknak Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője.

Az oktatásügyi minisztérium közleményében azt javasolja a tanítóknak és a tanároknak, hogy folyamatosan kövessék a tanulók munkáját, fejlődését, és a velük kapcsolatos megfigyeléseiket, leíró értékelésüket vezessék a diákok portfóliójában, a pedagógiai dokumentációban és az elektronikus naplóban. Az oktatásügyi miniszter szerint a szummatív értékelés akkor folytatódhat, ha a diákok visszatérnek az iskolapadokba.