Újabb áldozatot követelt a Covid–19

Új módszereket foganatosít a SARS-CoV-2 ellenes küzdelemben Szerbia

Magyar Szó online

2020. március 23., 19:21 >> 2020. március 23., 21:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Kínából érkezett orvos-delegáció, továbbá az egészségügyi és a gazdasági válságstábokkal folytatott egyeztetést követően Aleksandar Vučić államfő megerősítette, hogy a Covid–19 újabb áldozatot követelt Szerbiában. A harmadik, Belgrádban, a Dr. Dragiša Mišović Kórházban elhunyt személy szavai szerint egy 60 éves nő, akinek klinikai kórképe nem volt súlyos.

Illusztráció: bhrt.ba

Az államfő a folytatásban bejelentette, hogy a kínai orvosokkal folytatott egyeztetést követően arról született döntés, hogy az állam módosítja eddigi hozzáállását a koronavírus új típusa ellenes küzdelemhez. Míg eddig elsősorban az volt a cél, hogy a foganatosított intézkedésekkel laposítsák a járványgörbét, addig a jövőben a vírus ellenes közvetlen küzdelem kerül előtérbe. Ebben a tekintetben az egyik legfontosabb intézkedés a vírus jelenlétére való tesztelés tömegessé tétele lesz. Ez a folyamat feltehetőleg már 48 órán belül elkezdődik, közölte az államfő, mondván, hogy az első néhány napra biztosan lesz elegendő teszt. Igyekeznek mindenkit tesztelni, aki valamilyen módon kapcsolatba került bizonyítottan fertőzött személlyel, függetlenül attól, hogy vannak-e tünetei, amelyek a koronavírus-fertőzésre utalnak.

Amikor arról kérdezte a kínai orvosokat, hogy értékelésük szerint indokolt lenne-e az általános kijárási tilalom időbeli meghosszabbítása, azt a választ kapta, hogy amennyiben a polgárok tiszteletben tartják a szabályt, hogy indokolatlanul ne hagyják el otthonukat, valamint kerülik az érintkezést egymással, akkor nem, ezért egyelőre marad a délután 5 órától hajnal 5 óráig tartó kijárási tilalom, míg az idősek továbbra sem hagyhatják el otthonukat.

Kiderült, hogy a jövőben azokat a betegeket is kórházban – azaz most kialakítandó karantén-központokban – kezelik, akiknek enyhe a klinikai kórképe – ők eddig otthonaikban lábadoztak, illetve lábadoznak. Ezeket a karanténokat feltehetőleg a belgrádi és az újvidéki vásár, illetve hasonló létesítmények területén alakítják ki. Akit eddig nyilvánítottak enyhe tünetű betegnek és aki ennek függvényében otthonában lábadozhatott, továbbra is ott maradhat, azzal a különbséggel, hogy a rendőrség tekintetükben is ellenőrzi, hogy otthon tartózkodnak-e. A közepesen súlyos betegeket nem-invazív lélegeztetőgéppel tervezik segíteni a légzésben – ilyen lélegeztetőgépből az államfő elmondása szerint nincsen elegendő az országban, ám megkezdődik ezeknek a beszerzése, valamint az egészségügyi alkalmazottak oktatása, hogy kezelni tudják ezeket. A legsúlyosabb betegeket továbbra is invazív lélegeztetőgéppel segítik a légzésben.

Dr. Predrag Kon ahhoz is ragaszkodik, hogy minden egyes beteget szigorúan elkülönítsenek egymástól, ezt meg is teszik, mondta az államfő, majd a házi elkülönülésben lévő polgárokat arra figyelmeztette, hogy a Belügyminisztérium munkatársai még az eddigieknél is szigorúbban ellenőrzik ennek a kötelezettségnek a betartását, majd megismételte, hogy a kiróható büntetés 3 év és 12 év közötti fegyházelzárás. Az is bejelentésre került, hogy jövő héten 20 millió sebészmaszk áll majd rendelkezésre. A Kínából adomány formájában érkezett maszkokat már kiosztották az egészségügy, a rendőrség és a katonaság között.

A gazdaság területéhez kapcsolódóan Vučić bejelentette, hogy tetemes költségvetési eszközökkel megvalósítandó intézkedéscsomagot készítenek elő. Mint hozzátette, nem csökkentik a nyugdíjakat, sem a béreket, míg a rendelkezésre álló szabad pénzeszközökkel a magánszektort tervezik erősíteni, elsősorban az idegenforgalmat és a szolgáltatóipart, ám a mezőgazdaságra és az egyéb ágazatokra is marad pénz. A gazdasági programot feltehetőleg 10 nap múlva ismertetik a polgárokkal, emelte ki Vučić, mondván, hogy támogatásra csakis azok a gazdasági társaságok és vállalkozók számíthatnak, amelyek nem bocsátottak el egyetlen alkalmazottukat sem. Az államfő hiszi, hogy Szerbia egyike lesz Európa azon 3-4 országának, amelyek a legkevésbé érzik meg a koronavírus a gazdaságra gyakorolt hatását. Vučić végül bejelentette, hogy a márciusi nyugdíjakat egy összegben fizetik ki, április 10-én, egyben a 4 ezer dináros egyszeri segéllyel.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége