2024. április 26., péntek

Kon: Az intézkedések pozitív eredményt hoznak

Predrag Kon járványügyi szakértő ma a sajtónak nyilatkozva elmondta, megtartották az első konzultációkat a Kínából érkező egészségügyi szakemberekkel. Mint elmondta, rövid időn belül kiderül milyen adatokkal rendelkeznek a kínai szakemberek, mi az, amit ők a legfontosabb tennivalónak tartanak.

Kon arról is beszélt, hogy a kínai küldöttség elégedett a rendkívüli állapottal összefüggésben elrendelt szerbiai intézkedésekkel, annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az intézkedéseknek pozitív eredményeit hamarosan észlelni fogjuk.

A járványügyi szakember ismertette a megbetegedésekkel kapcsolatos legfrissebb információkat is, miszerint vasárnap délután három óráig összesen 187 fertőzést jegyeztek Szerbiában. Közülük 14 beteg lélegeztetőgépen van.

A Vajdasági Klinikai Központban kilenc koronavírussal megfertőzött pácienst kezelnek, közülük két beteget lélegeztetőgépen tartanak.

Darija Kisić Tepavčević, a Batut intézet igazgatója elmondta, megváltozik majd a tesztelések és az informálás menetrendje is. Mivel a kijárási tilalom időpontja módosult, tehát 17 órától reggel ötig tart, ezért csak naponta egyszer közölnek adatokat a nyilvánossággal.

Holnaptól (hétfő) a koronavírusfertőzésekkel kapcsolatos tesztek, és a megbetegedések számának adatait délután három órakor közlik. Ma még az eddigi menetrend szerint este hat órakor ad ki az intézet friss adatokat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan.

Ana Brnabić kormányfő a tanjugnak nyilatkozva elmondta, Szerbia számára jelenleg a kínai szakemberek jelentik a legnagyobb értéket a koronavírus elleni harcban. Háláját fejezte ki a Kínai Népköztársaság felé, amiért ilyen nehéz időszakban nagyon komoly segítséget biztosítottak országunknak.

A témához kapcsolódó más írásainkat itt olvashatják