2024. április 26., péntek

Hárman lélegeztetőgépen

Péntek délutánig hét koronavírussal diagnosztizált beteget látott el a Vajdasági Klinikai Központ – nyilatkozta Vesna Turkulov, az intézmény vezetője. A pillanatnyi helyzet szerint három páciens egészségének helyreállítását továbbra is lélegeztetőgépek segítik, a többiek állapota viszont kielégítő.
– Naponta érkezik gyógyszer és egyéb egészségügyi felszerelés a Vajdasági Klinikai Központba és más egészségügyi intézményekbe. A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk Vajdaság-szerte – jelentette ki Turkulov.

A Sürgősségi Központ (Archívum: Ótos András felvétele))

A Sürgősségi Központ (Archívum: Ótos András felvétele))

A doktornő emlékeztette a polgárokat arra, hogy fontos a betegségmegelőző intézkedések betartása, az idősebb személyeknek pedig fontos otthon maradniuk.
– Aki a betegség jeleit észleli magán, az a legrövidebb időn belül zárkózzon le, izolálja el magát a külvilágtól. Ez fokozottan érvényes azok számára, akik valamelyik különösen veszélyeztetett országban tartózkodtak Szerbiába való visszatérésük előtt – hangsúlyozta a legfontosabb teendőt a klinika vezetője.

Az orvos elismételte a személyes higiénia fontosságát ezekben a napokban, a gyakori és megfelelően elvégzendő kézmosást, a külvilággal való érintkezés lecsökkentését, a zárt helyen történő csoportos tartózkodás kerülését és a két méteres távolság betartását.
– A polgárok, ha valamilyen tünetet észlelnek magukon, telefonon lépjenek kapcsolatba az ügyeletes orvosokkal. Minden egészségügyi intézmény Vajdaság-szerte feltüntette a saját internetes oldalán az ehhez szükséges telefonszámokat – emelte ki a klinikai központ doktornője.

Telefonos pszichológiai tanácsadás

Az új járványügyi helyzet miatt a Vajdasági Klinikai Központ telefonos pszichológiai tanácsadást ad a polgároknak, a válsághelyzetekben esetlegesen előforduló pszichológiai kérdésekkel kapcsolatban. Az állampolgárok négy telefonszámom vehetik fel a kapcsolatot a pszichológusokkal mindennap 8 és 20 óra között: 066/822-30-82, 066/822-30-83, 064/808-35-55, 064/802-88-98. A szolgáltatás kizárólag a lakosság pszichológiai támogatására szolgál.