2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Lakat Szerbia kapuin

A belföldi tömegközlekedés is szünetel – Karanténba kerülnek az engedetlenek

Ma reggel 8 óra óta senki nem léphet Szerbia területére. Az ország zárva úgy a közúti és a vasúti, mint a légi és vízi személyszállítás előtt. Mostantól kezdve kizárólag a teherforgalom előtt nyitottak az országhatárok. Aleksandar Vučić államfő indoklásának értelmében erre a sokak szerint drasztikus intézkedésre azért van szükség, mert a külföldön – jórészt a koronavírussal érintett területeken – élő szerbiai állampolgárok a felhívások ellenére is tömegesen tértek haza és sokan közülük nem tartották tiszteletben a különböző szintű izolációs rendelkezéseket. A rendkívüli állapot elrendelését követő néhány napban 71 180 szerbiai állampolgár utazott be az országba.

Egykoron a kutyák viseltek szájkosarat. A jelek szerint szerepcsere történt. A felvétel pénteken Užice központjában készült (Fotó: Beta)

Egykoron a kutyák viseltek szájkosarat. A jelek szerint szerepcsere történt. A felvétel pénteken Užice központjában készült (Fotó: Beta)

Ezzel egyidejűleg a kormány határozatot hozott arról, hogy átmenetileg az országon belüli távközlekedés is szünetel, vagyis sem busszal, sem vonattal nem lehet közlekedni tegnap dél óta, kizárólag kocsival lehet egyik településről a másikba eljutni. Ez a korlátozás alól azok képeznek kivételt, akik rendelkeznek a belügyminisztérium engedélyével. Értelemszerűen ennek a határozatnak az értelmében a nemzetközi közúti és vasúti tömegközlekedést is felfüggesztették Szerbia területén.

Ezzel összefüggésben Ivica Dačić külügyminiszter bejelentette, az államfő és a kormányfő kabinetjével együttműködve a külügyminisztérium válságstábja igyekszik megoldást találni a külföldi repülőtereken rekedt szerbiai polgárok megsegítésére, a tervek szerint hamarosan repülőgépet küld értük.

Később azt is bejelentették, hogy ma délután Amszterdamból indul a repülőgép a külföldön rekedt szerbiai egyetemistákkal. A tervek szerint a gépre Párizsban a Franciaországban élő szerbiai polgárok is felszállhattak.

Sok zsák liszt érkezett a belgrádi vidikovaci piacra (Fotó: Beta)

Sok zsák liszt érkezett a belgrádi vidikovaci piacra (Fotó: Beta)

Ő sebészmaszk nélkül is vígan megvan (Fotó: Beta)

Ő sebészmaszk nélkül is vígan megvan (Fotó: Beta)

A második éjszaka, amikor este 8 és hajnal 5 óra között senki nem hagyhatta el az otthonát, a Belügyminisztérium munkatársai 154 személyt tartóztattak le országszerte a rendelkezés megszegése miatt, közölte Nebojša Stefanović belügyminiszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, majd azt is elmondta, hogy ma reggel 8 órakor a rendőrség 66 személyt „kísért be" a maróti (Morović) karanténba. Olyan személyekről van szó, akik a koronavírus gócpontjainak minősített országokból érkeztek Szerbiába. A belügyminiszter szavai szerint ebbe a karanténba viszik azokat is, akik megszegik a velük szemben elrendelt elkülönülési rendelkezést. Ana Brnabić miniszterelnök korábbi nyilatkozatának értelmében a marótihoz hasonló kényszerkaranténokban börtönőrök és rendőrök gondoskodnak arról, hogy a potenciálisan fertőzött személyek fegyelmezettek legyenek.

KEDVEZMÉNY AZ ADÓTARTOZÓKNAK

A kormány, az érintettek fizetőképessége megőrzésének céljával, határozatot hozott azoknak az adóköteles természetes és jogi személyeknek, valamint vállalkozóknak és mezőgazdasági termelőknek a vonatkozásában, akiknek korábban az illetékes adószerv jóváhagyta adótartozásuk kifizetésének az elodázását. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az érintett – aki megállapodást írt alá az illetékes adószervvel adótartozása rendezésének az elodázásáról, azaz annak részletekben történő kifizetéséről – nem tesz eleget aktuális kötelezettségének – kezdve a márciusban esedékes kötelezettségtől, azaz részlettől –, az illetékes adóhivatal a rendkívüli állapot ideje alatt nem fogja hivatalból semmisnek nyilvánítani a megállapodást és megkezdeni a kényszer-megfizettettés folyamatát. Emellett kamatot sem számolnak fel a hátralékra.

Fotó: Beta

Az utolsó buszra várva. Újvidék, városközi állomás, 2020. március 20. (Fotó: Beta)

Hajdanában a postás kétszer csengetett (legalábbis az ismert film címében), most már maszkkal jár és nem csenget. Készült pénteken Belgrádban (Fotó: Beta)

Hajdanában a postás kétszer csengetett (legalábbis az ismert film címében), most már maszkkal jár és nem csenget. Készült pénteken Belgrádban (Fotó: Beta)

A peres és nemperes bírósági eljárásokhoz köthető határidők tekintetében a kormány a következő határozatot hozta: a keresetek, a fellebbezések és az említett eljárásokhoz köthető egyéb beadványok tekintetében az egyébként érvényes határidők szünetelnek, amíg tart a rendkívüli állapot.

A kormány arról is határozott, hogy amíg tart a rendkívüli állapot, a vény alapján kiadandó gyógyszerek után a páciensnek nem kell hozzájárulást fizetnie.

LETARTÓZTATÁSOK ORSZÁGSZERTE

Mint azt a sajtóhírek bizonyítják, az elmúlt napokban a rendőrség nemcsak azokat vezeti elő, akik megszegték a kijárási tilalmat, vagy a velük szemben elrendelt elkülönülési kötelezettséget, hanem másokat is, akiknek a magatartása valamilyen módon összeegyeztethetetlen a rendkívüli állapot és a koronavírus-ellenes küzdelem alapelveivel. Jagodinán például a rendőrség hivatali visszaélés elkövetésének a gyanújával letartóztatta egyik kollégáját, aki a feltételezések szerint munkaidőn kívül, civilben, segített egy nyolcvanéves polgárnak abban, hogy megszegje a 65 évnél, illetve a 70 évnél idősebb polgárokra vonatkozó teljes kijárási tilalmat. A sajtóértesülések szerint a rendőr elkísérte az idős férfit a bankba, majd onnan visszakísérte otthonába.

Loznicán egy 62 éves helyi polgárt tartóztatott le a rendőrség, pánikkeltés gyanújával, mivel a feltételezések szerint közösségi oldalon, hamis profillal, álhíreket terjesztett a koronavírussal kapcsolatban. Belgrádban – szintén pánikkeltés miatt – azt a 31 éves férfit tartóztatták le, aki a gyanú szerint egy Viber-csoportban olyan hírt terjesztett, hogy az üzemanyagtöltő-állomásokon a rendkívüli állapot ideje alatt magánszemélyek többé nem vásárolhatnak üzemanyagot. Ez ahhoz vezetett, hogy csütörtökön, elsősorban Belgrádban, az emberek megrohamozták a benzinkutakat.

A járvánnyal kapcsolatos legfrissebb híreket itt találhatják meg.