2024. április 26., péntek

A Prosperitatinál nem állt meg az élet

Telefonon, e-mailban és a PIT-rendszerben van lehetőség ügyintézésre

A Covid-19 és a betegség terjedése lassítása miatt elrendelt rendkívüli állapot nemcsak a teljes, illetve az éjszakai kijárási tilalom formájában érinti a polgárokat, hiszen mindezzel összefüggésben a legtöbb állami szerv és közigazgatási hivatal munkarendjében, valamint munkaidejében is változás állt be. Így van ez a Prosperitati Alapítványban is, ahol ideiglenesen kizárólag online és telefonos ügyfélfogadás történik. Az alapítvány a felelősségteljes fellépés jegyében foganatosította intézkedéseit, hogy mielőbb sikerüljön megfékezni a koronavírus-járványt, emelte ki Juhász Bálint (a felvételen) ügyvezető lapunknak nyilatkozva, mondván, hogy a területi irodák egyáltalán nem fogadnak ügyfeleket, ám telefonon és elektronikus levél formájában továbbra is az érdeklődők rendelkezésére állnak. A központi iroda ügyeleti rendben működik, ott is minimálisra csökkentették a személyes találkozásokat.

– Az online pályázati rendszernek (PIT-rendszer) köszönhetően az élet nem áll meg, gyakorlatilag minden ügy lebonyolítását lehetővé teszi, nem beszélve arról, hogy telefonon, e-mailben és postai úton is lehet ügyeket intézni. Az aktuális pályázati kiírások kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a hatályos benyújtási határidő (március 31.) nem módosul. A pályázatokat március 31-éig a PIT-rendszerben kell benyújtani, míg a pályázatok papíralapú beadását a rendkívüli állapot megszűnését követően teszi lehetővé az alapítvány. Mivel bizonyos intézményeknek megváltozott a működési rendje, pályázóink bizonyos dokumentumokat adott esetben indokoltan nem tudnak beszerezni, ezekben az esetekben lehetőséget biztosítunk a hiánypótlásra, ám ismétlem, csakis azokat a pályázatokat bíráljuk el, amelyeket online március 31-éig benyújtanak. Üres pályázati beadvánnyal természetesen nem lehet pályázni, hiszen a pályázás lehetősége november óta adott, így aki érdemben megfontolta a felkínált lehetőséget, annak feltehetőleg jelentős mértékben elkészült már a pályázata – taglalta Juhász Bálint.

A folyamatban lévő, pályázatmegvalósításhoz köthető ügyek kapcsán az ügyvezető a tavaly megkötött támogatási szerződések kapcsán aktuális kifizetési kérelmek átadását említette. Ezeknek a projektumoknak a 95 százalékában megtörtént a kifizetés, ám vannak például építési projektumokhoz kapcsolódó, vagy olyan hiánypótlások, amelyek kapcsán a napokban esedékes a kifizetési kérelmek benyújtása, ezt szintén az online rendszerben tegyék meg az érintettek, majd postai úton juttassák el az alapítványhoz a beadványt, magyarázta Juhász Bálint, majd kiemelte, hogy a kifizetések ezt követően a következő napokban, vagy hetekben megtörténhetnek. Az elszámolásokat szintén az online rendszerben lehet benyújtani, a papíralapú elszámolást pedig a rendkívüli állapot megszűnését követően nyújthatják be az érintettek. Az elszámoláshoz tartozó aláírt zálogszerződéseket az alapítvány a rendes munkamenet helyreállása után juttatja el a pályázóknak. A zálog bejegyzésére vonatkozó végzések hiánypótlására az elszámolásokban nyílik lehetőség, mondta az ügyvezető, valamint arra kért mindenkit, hogy bármilyen kérdése van, telefonon, vagy e-mailben forduljon az alapítványhoz.