2024. április 18., csütörtök

Digitális tanulás: Khan Academy

Főleg angolul, de magyarul is találhatunk oktatóvideókat

Az online tanulási lehetőségek egyre növekvő népszerűsége a járványügyi intézkedések hatására csak még nagyobb lett. Az internet világában bárki bárhonnan hozzáférhet akár ingyenes oktatóanyagokhoz is, amelyek a digitális tanulást segítik. A térítésmentesen elérhető internetes felületek közül kiemelkedik a Khan Academy, amely közérthető formában, mégis részletekbe menően nyújt ismereteket számos tudományos területről.

A Khan Academy egy 2008-ban alakult nonprofit szervezet, amely az oktatáshoz való alapvető emberi jog mindenki számára elérhetővé tételén dolgozik. A szervezet a huszonegyedik század technikai fejlettségére épít, és többnyire online videók formájában, ma már számos nyelven (köztük magyarul is) elérhetővé teszi a tudást a felhasználók számára. Céljuk, hogy ingyenes és világszínvonalú oktatást biztosítsanak mindazoknak, akik tanulni szeretnének.

A szervezetet Salman Khan amerikai pedagógus alapította meg, így elsősorban angol nyelven szolgálja ki a tanulni vágyókat. De aki beszéli a nyelvet, az a www.khanacademy.org címen elérhető honlapon vagy a telefonos alkalmazáson keresztül szinte bármely témában alapos, korszerű oktatóvideókhoz juthat hozzá. A megértést szemléletes ábrák és az angol szöveg (szintén angol nyelvű) föliratozása is segíti, az egyes tanulási egységek végén pedig tesztekkel ellenőrizhető a megszerzett tudás. A tananyagokat téma és évfolyamok szerint csoportosítják, ezek között böngészni is lehet, így bárki könnyen megtalálhatja az őt érdeklő videókat. Bár a tananyagok sokszor egymásra épülnek, a felhasználót senki nem korlátozza abban, hogy egyes témákat kihagyva csak azzal foglalkozzon, ami valóban érdekli, amire valóban szüksége van.

A választható témák és ezek szintjei pedig valódi változatosságot mutatnak: matematikából az óvodásoknak szánt számolós videóktól kezdve a differenciálegyenletek megoldásáig nagyon sok részterületet meg lehet találni, de alapos és részletekre kiterjedő tananyagot találhatunk kémiából, fizikából, biológiából, közgazdaságtanból is. A szervezet a társadalomtudományokat és a művészeteket sem hanyagolja el: történelmet, művészettörténetet, nyelvtant is tanulhatnak az érdeklődők.

A Khan Academy a számítógépes játékok népszerűségére is épített, hiszen a megnézett videókért, kitöltött tesztekért cserébe pontokat gyűjthetünk, illetve egy-egy témán belül szintet léphetünk. Mindettől a felhasználó nemcsak új ismeretekkel, de játékélménnyel is gazdagodik.

A magyar nyelvű honlap 2018 nyarán indult útjára, sajnos még mindig csak minimális tartalommal. Az alapszintű matematikai ismeretek mellett a derékszögű háromszögek trigonometriáját is bemutatják az oktatóvideók, illetve programozási alapokat, valamint néhány kémiai, biológiai és a fizikai ismeretet is el lehet sajátítani a honlap segítségével. Emellett zeneelméleti tananyagokat és ókori történelmet is találhatunk magyar nyelven a honlapon.

Ahhoz, hogy a magyar nyelvű tudástár is széles körű oktatóanyagokat közölhessen, még sok munkára van szükség. Jelenleg a honlap inkább az otthoni tanulás kiegészítéseként használható, semmint önálló tanulási formaként. Azok a középiskolások azonban, akik már egyébként is angol nyelven, angol felirattal nézik a kedvenc sorozataikat, minden további nélkül használhatják az angol nyelvű tananyagokat. Talán az elején kisebb nehézségekkel szembesülnek, de a videók hosszának (rövid, legföljebb 10–15 perces felvételekről beszélhetünk) és a bekapcsolható feliratoknak köszönhetően ezen könnyen átlendülhetnek, és az érettségire való fölkészülés mellett a nyelvtudásukat is erősíthetik.