2024. május 5., vasárnap

Trichinellafertőzés Maradékon

Még nem tudni pontosan, hányan betegedtek meg
Vadhúst csak ellenőrzött helyről vásároljon a fogyasztó (Illusztráció: pixabay.com)

Vadhúst csak ellenőrzött helyről vásároljon a fogyasztó (Illusztráció: pixabay.com)

Meg nem erősítettet információk szerint 10 személy fertőződhetett meg Maradékon trichinellával. Feltehetően bevizsgálatlan vaddisznóhússal kiegészített húskészítmény fogyasztása miatt betegedhettek meg a falu lakosai. Nem tudni pontosan, mennyien betegedtek meg, még folyamatban van a vizsgálat. Stevan Bradić állatorvos, Maradék helyi közösségének elnöke lapunknak megerősítette a hírt, majd hozzátette, pánikra nincs ok, a helyzet nem súlyos.
– Térségünkben az utóbbi időben ritkán fordul elő fertőzés. Ehhez az is hozzájárul, hogy folyamatosan csökken a házi disznóvágások száma, ami az olcsó bolti hús miatt történik. A megbetegedéseket legtöbbször házi vágásból származó hús, valamint vaddisznóhús fogyasztása okozza. Ezért fontos, hogy a sertéshúst, illetve a vadhúst csak ellenőrzött helyről vásároljon a fogyasztó – mondta a helyi közösség elnöke.

Kiemelte, a privát sertéstenyésztőknél vásárolt, valamint a házilag feldolgozott sertéshúst nem kötelező bevizsgáltatni, ha az nem kerül forgalomba. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni, és disznóvágáskor a húst minden alkalommal ellenőrzésre kell vinni.

A betegséget a szabad szemmel nem látható parányi fonalféreg okozza, ami valamennyi gerinces fajban megtelepedhet. Az emberi szervezetbe a parazitával fertőzött hús vagy az abból készült húskészítmény – kolbász, sonka – elfogyasztásával kerül be. Legfőképpen a vadon élő, fertőzött állatok nyers vagy nem megfelelően hőkezelt hús elfogyasztását követően betegedhetünk meg.

A fertőzés tüneteit a bejutó kórokozók száma határozza meg. Ha csak kevés trichina volt az elfogyasztott húsban, akkor az általában nem okoz tüneteket. Leggyakrabban bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2–28 napon belül. Ugyanakkor láz, izom és ízületi fájdalmak, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom károsodás is kialakulhat. A betegség viszont kezelhető, ha a tünetekre idejében felfigyelünk.