2024. április 26., péntek

Segítenek a külföldön rekedt polgároknak

Aki életszerűen tartózkodik külföldön, ne induljon el Szerbiába a közelgő ünnepek miatt

A külföldön tartózkodó szerbiai állampolgárok védelme és megsegítése jelenti a szerbiai diplomáciai képviseletek legfontosabb munkáját a jelen pillanatban, amikor világszerte a Sars-Cov-2 vírus megfékezésével küzdenek, ennek a tevékenységnek a folytatására szólította fel a külföldi nagykövetségeket tegnapi utasításában Ivica Dačić külügyminiszter. Arra is megkérte a szerb Külügyminisztérium nevében a külföldön tartózkodó hazaiakat, hogy tartózkodjanak a Szerbiába való visszautazástól minden olyan esetben, amely nem számít létfontosságúnak, sürgősnek. A tárca által kiadott jelentésben az áll, hogy a szerb diplomácia vezetője napi szinten kommunikál más országok külügyminisztereivel, s a szerbiai nagykövetségek vezetőivel is arról, hol, mi jelenti a legnagyobb gondokat. A jelenlegi információk szerint a szerbiai állampolgárok helyzetét nagyban nehezítik a közlekedési lehetőségek és az árucsere-forgalom korlátozásai.

A Külügyminisztériumon belül megalakítottak egy válságstábot is, amelynek a feladata a külföldön tartózkodó, vagy akarata ellenére ott rekedt szerbiai polgároknak nyújtott segítség szavatolása. A nehéz helyzet ellenére is folyamatos a diplomáciai támogatása azoknak a polgároknak, akik munkaügyben, üdülési vagy tanulási, esetleg gyógykezelési céllal látogattak el másik országba, s az ezekben az országokban és itthon bevezetett rendkívüli állapot miatt nem tudták útjukat folytatni hazafelé.

A Külügyminisztérium minden erejével azon lesz, hogy lehetővé tegye az idegen államokban rekedt szerbiai polgárok hazatérését. Ugyanakkor arra kér mindenkit, aki életszerűen tartózkodik adott országban, hogy ne induljon el Szerbiába a közelgő ünnepek miatt, ha egy módja is van arra, hogy most távol maradjon. A Külügyminisztérium segítséget nyújt azoknak a külföldieknek is, akik viszont éppen Szerbiában ragadtak a rendkívüli állapot következtében, áll a tárca tájékoztatásában.