2024. április 26., péntek

Fizetési haladék a törlesztőrészletekre

Moratóriumot vezetett be a Szerbiai Nemzeti Bank – A közvégrehajtók elhalasztják a követelések behajtását

Rendkívüli ülésén a Szerbiai Nemzeti Bank Végrehajtó Bizottsága olyan döntést fogadott el, mellyel átmenetileg leállítja az adósságok törlesztését. Az ideiglenes intézkedést a pénzügyi rendszer stabilitásának további erősítése céljából foganatosították, és vonatkozik mindazokra az adósokra, tehát fizikai személyekre, mezőgazdasági termelőkre, vállalkozókra és gazdasági társaságokra, akik/amelyek ezt elfogadják.

A hitelrészletek törlesztésének elhalasztása nem lehet rövidebb 90 napnál, illetve a járvány miatti rendkívüli állapot időtartamánál. A moratóriumi időszakban az adós nem köteles törleszteni a felvett kölcsön részleteit, illetve a lízingdíjat, de ha akarja, megteheti. A rendkívüli állapot idején a bankok vagy a lízingbe adók nem számolnak el kamatot az esedékes, de nem törlesztett részletekre, és nem fognak végrehajtási, illetve kényszermegfizettetési eljárást sem indítani. A bankok saját weboldalukon kötelesek közzétenni a hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó indítványt. Az ügyfélnek, azaz a kölcsön felhasználójának nem kell megjelennie a bankban, ugyanis ha 10 napon belül elektronikus úton nem utasítja el az ajánlatot, akkor a bank úgy tekinti, hogy elfogadta a moratóriumot.

Az intézkedés kapcsán Jorgovanka Tabaković bankkormányzó azt mondta, hogy a rendkívüli körülmények közepette a központi pénzintézmény minden szükséges lépést megtesz a polgárok és gazdaság helyzetének könnyítése érdekében, és hogy ebben az érzékeny időszakban „a piaci szereplők felelősségteljes viselkedése felbecsülhetetlen fontosságú”.

Hogy a lakosság könnyebben viselje a járvány miatti rendkívüli állapotot, az Igazságügyi Minisztérium azzal az ajánlással fordult a közvégrehajtókhoz, hogy halasszák el a pénzbeli és egyéb követelések behajtását. A végrehajtás elodázása fokozottan vonatkozik mindazokra a követelésekre, melyeket az adós ingatlanának, illetve ingóságának eladása révén, valamint a havi fizetésből, nyugdíjból vagy egyéb állandó bevételből való levonással hajtanak be.

Ide tartozik a különféle törvényes eltartási és anyagi támogatási követelések behajtása is – közölte az Igazságügyi Minisztérium, miután konzultált az igazságügyi intézmények és a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet szakembereivel.