2024. május 5., vasárnap
NAGYBECSKEREK

Koszorúzás Szemere Pál emléktáblájánál

Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve Nagybecskerek magyarsága tegnap a katolikus temető kápolnáján lévő emléktáblánál koszorúzott, amelyet Szemere Pál honvédőrnagy tiszteletére emeltettek.

Itt koszorúzhat Nagybecskerek magyarsága (Kecskés István felvétele)

Itt koszorúzhat Nagybecskerek magyarsága (Kecskés István felvétele)

Szemere Pál 1804-ben született a szlovákiai Kisazarban. Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848. szeptember másodikán résztvett a győztes perlaszi csatában. Halálos sebet kapott, majd Nagybecskereken elhunyt. Szeptember 9-én katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra. Azóta egy jelöletlen sírban nyugszik a becskereki katolikus temetőben.

Nagybecskerekhez két aradi vértanú neve is fűződik: a városban született Lázár Vilmos, Kiss Ernő honvédtábornok családi birtokai pedig a szomszédos Eleméren voltak, szobra a város főterén állt. Az itteni magyarságnak még sincs 1848-as köztéri emlékhelye. Az utóbbi években Szemere Pál honvédőrnagynak a katolikus temető kápolnájára 2012-ben elhelyezett emléktáblájánál tartják a március 15-ei megemlékezéseket.

A tegnap délutáni megemlékezésen a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a Petőfi MME képviselői koszorúztak.