2024. április 26., péntek

Gazdálkodás gombnyomással

Amióta Józsi bácsi regisztrált a Facebookon, megnyílt előtte a világ. Ugyan korábban is hallott ilyen-olyan új informatikai/technikai/technológiai megoldásokról, amelyek forradalmasíthatják a mezőgazdaságot, de mindez olyan távolinak tűnt. A faluban nem történtek gyors változások, a traktorokat addig használták, amíg már csak ócskavasként tudták értékesíteni azokat, és utána is csupán használt gépet tudtak vásárolni, a függeszthető munkagépek egy részét pedig saját maguk készítették, vagy a szomszéd faluban lévő vállalkozótól szerezték be. Évente eljártak az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállításra, közelebbről megszemlélték az ott felvonultatott traktorokat, munkagépeket, tenyészbikákat, és a több országból érkező mindenféle gyárak, vállalatok kínálatát. Majd hazamentek, és egy ideig még mesélték az élményeiket, de az emlékek lassan kikoptak az agyukból, és végezték a dolgukat, a megszokott módon, a megszokott gépekkel, időnként izzadságszagúan, időnként porral borítva.

A faluban először a fiatalok, később pedig az idősek is regisztráltak az újabbnál újabb közösségi oldalakra, míg végül Józsi bácsi is rászánta magát a dologra, és egye fene, ő is megtette, amit megkövetel a 21. század. Böngészgetett erre, böngészgetett arra, kedvelte az egyik oldalt, kedvelte a másik oldalt, elkezdett követni néhány mezőgazdasági gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó céget, és természetesen a szomszéd faluban lévő vállalkozó oldalát is lájkolta, naná.

Telt, múlt az idő, és egyszer csak szembe jött vele az Agritechnica oldala is. Itt aztán volt mit látni és csodálni. A világ legnagyobb, mezőgazdasági újításokat felvonultató kiállításáról szóló beszámolók teljesen lenyűgözték Józsi bácsit. Ilyen nincs, morfondírozott magában. Ez nem létezik, mondogatta félhangon. Hogy ezek mi mindent kitalálnak, újságolta a feleségének. Majd utána a barátainak, ismerőseinek is beszámolt a látottakról. Mesélt nekik a Joskin X-trem 2 hidraulikus meghajtású futóművel szerelt, nagy teljesítményű hígtrágya injektálóról, a Horsch Transformer VF kameravezérelt Section Control szakaszolóval felszerelt sorközművelő kultivátorról, a Claas Lexion 7000/8000 kombájncsaládról, mint ahogy az új motor és sebességváltó konstrukciókra épülő Fendt 900 Vario traktorcsaládról is, amely a 2020-as Év Gépe versenyen elnyerte a közönségdíjat. Már nem is kell érteni a mezőgazdasághoz, sőt dolgozni sem kell, csak szólni kell a mittudomén milyen cég képviselőjének, aki kiküldi az embereit, beszerelik a beszerelni valót, és a gazdának nincs más dolga, mint időnként megnyomni egy gombot. Nem kell foglalkozni a takarmányozással, nem kell tudni a koncentrátumok összetételét, a keverési arányokat, elég ha a gép tudja mindezt, sőt, a számítógép figyelemmel kíséri az állatok egészségi állapotát, fejlődését is, és aszerint végzi a takarmányozást, nekünk meg mi dolgunk van?, megint csak meg kell nyomni egy gombot, esetleg le kell okéznunk a dolgot. Persze a füvet sem kell nyírnunk, kitesszük a gépet, és az magától elvégzi ezt a munkát, sőt ahol gyengébb a növényzet, oda azonnal szór egy kis műtrágyát, vagy ha éppen arra van szükség, egy kis rovarirtót, nehogy már a szomszéd pázsitja legyen a zöldebb. De beszélt az MSR Bot meztelencsiga-irtó robotról is, amelynek működését kézzel-lábban igyekezett ábrázolni hallgatóságának. Hosszasan ecsetelte, hogy a Vervaet HydroTrike XL magajáróval hogyan lehet kijuttatni a hígtrágyát a kukorica sorközeibe.

És Józsi bácsi csak mesélt és mesélt, a tehenek az istállóban pedig csak bőgtek és bőgtek, míg Erzsi néni rá nem szólt férjére, hogy most már ideje megetetni őket. És Józsi bácsi megindult, felvette kockás ingét, fejébe nyomta pókhálós, poros sapkáját, belebújt gumicsizmájába, és elvégezte az elvégeznivalót, lépésről lépésre ugyanúgy mint tíz éve, ugyanúgy mint harminc éve. Viszont a munka végeztével nem a tévé elé ült le, mint ahogy azt az elmúlt évtizedekben tette, hanem a korszellemet szem előtt tartva, a számítógép monitora elé ült, és újra csak a gépeket nézegette, és igyekezett magába szívni a technika fejlődését, hogy ha majd álomra hajtja a fejét, ne a munkáról álmodjon, hanem egy gombról, amit csak meg kell nyomni, és voilá!