2024. április 26., péntek

A zentai Bolyai TGK villámgyorsan és hatékonyan reagált

Csikós Pajor Gizella igazgatónővel beszélgettünk a rendkívüli helyzetről

A járvány okozta rendkívüli állapotban az egyik legérintettebb szféra az oktatás. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kollektívája is gyűlést tartott tegnap reggel, hogyan kezeljék minél gyorsabban és hatékonyabban a kialakult szituációt. Mgr. Csikós Pajor Gizella igazgatónőt kértük fel, hogy nyilatkozzon lapunknak, milyen határozatok születtek iskolájukban ezzel kapcsolatban.

Elmondta, a diákok legnagyobb hányada még vasárnap este kiköltözött a kollégiumból, amely fertőtlenítve lesz, a többiek pedig tegnap tették meg ugyanezt. A hétfő reggeli gyűlésen a tanárokkal ismertették a hatályba lépett utasításokat, rendelkezéseket, majd a szakaktívák megbeszélték, hogyan tudják segíteni egymást a tananyagok elkészítésében. Az iskola ki fog dolgozni egy online felületet, mely kapcsolódni fog az intézmény honlapjához, ahová minden szak minden osztálya számára tantárgyanként feltöltik a tananyagot, hogy az minden tanuló számára elérhető legyen. A helyzeten jelentősen könnyít, hogy a legtöbb tanár, elsősorban az osztályfőnökök eddig is rendelkeztek valamilyen online kapcsolattal a gyerekekkel, amit továbbra is folytatnak, amíg az új, egységesített rendszer nem indul be. A következő napokban ez utóbbin fognak dolgozni. Ezenkívül mindazon, hogy milyen ütemben, időben milyen terjedelmű tananyagokat készítsenek, hogy az igazán hatékony legyen, és a diákok valóban kézbe is vegyék, és elkészítsék a feladatokat, amiket rájuk szabnak.

Az iskola és a kollégium az oktatási minisztérium további rendelkezéseiig zárva lesz. Sarkalatos pontnak számítanak a felvételi vizsgák, hiszen a Bolyaiba eddig csakis ezek által lehetett beiratkozni, illetve az érettségik. A jelenlegi utasítások szerint az E-naplót továbbra is vezetni kell, ezúttal az eljuttatott online tananyag feltüntetésével, emellett a tanároknak hetente kell leadniuk az operatív terveiket, amiket innentől kezdve a körzeti iskolaközpontba is szükséges továbbítani.

Csikós Pajor Gizella hangsúlyozta, most hirtelen minden tanügyi dolgozóra újfajta munkakör vár, amit mindannyiuknak meg kell tanulniuk. Technikai felszereltségben nincs hiányuk, mindannyian tudnak otthonról dolgozni, mint ahogyan a diákok legnagyobb hányada is – akik pedig az utóbbiak közül apró falvakban élnek, és nem ideális esetükben az internetes elérhetőség, számukra más technikai eszközöket fognak biztosítani. Ennek feltérképezése már folyamatban van. Ha mindent sikerül ügyesen megszervezni, akkor a nyáron remélhetőleg nem kell majd pótolni a kimaradást.