2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Attól, hogy immár Zerbiában is megjelent a koronavírus, egy kissé mindenki meghökkent. A héten a Zabadkai Gyógyszertárakban is újra lehetett kapni védőmaszkot, igaz, csak korlátozott mennyiségben, de amama több patikába is befordult, hogy minél több ilyen kis szájkosár álljon a rendelkezésünkre.

– Biztos, ami biztos – bölcselkede az öreglány. – Igaz, a zilletékesek meghozták a szükséges intézkedéseket, és azt mondták, hogy Zerbia felkészült a koronavírusra, de amikor ilyet hallok, én egy kicsit mindig elkezdek félni.

– Igazad is van, Tematild! – helyesele atata. – Elhiszem, hogy most már reagáltak, nemrég azonban még Branimir Nestorović tüdőgyógyász a „legnevetségesebb vírusnak nevezte” a koronavírust, és arra biztatta a hölgyeket, hogy menjenek shoppingolni Olaszországba, az egészségügyis Lončar azt találta mondani, hogy a koronavírus halálozási aránya alacsonyabb, mint az egyszerű influenzáé, a külügyis Ivica azon véleményének adott hangot, miszerint, lehetséges, hogy a koronavírus „egy különleges hadviselés része Kína ellen”, és hogy a COVID-19 laboratóriumból származik, a mindentudó Vučko pedig azt javasolta, hogy a gyakori kézmosás mellett egy pohárka itóka is jó megelőző intézkedésnek számít.

– Biztos a nevével fémjelzett farkaspálinkára gondolt – mondá az éppen betoppanó Zacsek zomzéd. – Nemrég olvastam ugyanis a zújságban, hogy ilyen is van. Igaz, az üzletekben nem lehet kapni, de személyre szabott üvegben bárki megrendelheti a gyártótól. Állítólag a pálinkát a haladók körében osztogatják.

– Mi tagadás, ahhoz, hogy valaki ilyet kitaláljon, kivételes üzleti érzékre van szüksége – jegyzé meg amama.

Amiről a Zacseknek az alábbi vicc jutott az eszébe.

Egy milliomos üzletembert faggat egy újságíró:

– Mondja, mi az üzleti sikerének a titka?

– Jó döntések.

– És mire alapozza ezeket a jó döntéseket?

– Tapasztalatra.

– És honnan szerzi a tapasztalatot?

– Rossz döntésekből.

Nyilvánvalóan az efféle döntések játszhattak közre abban is, hogy a koronavírus-járvány nagyobb problémát jelent, mint ahogyan azt nemrég még sokan gondolták volna. Olaszország teljes egészében egy óriási karanténné változott.

– Nagyon nyomasztó lehet a helyzet Itáliában – sajnálkoza a fater. – A hétvégén a focimeccseken nem volt néző, ezentúl pedig már focimeccs sem lesz. Nincs színházi előadás, mise, esküvő, koncert, mozifilm, egyéb sportesemény, utazási lehetőség, zárva a butikok… Csak a munka, az élelmiszerbolt, a patika meg az emberek otthona maradt.

– Erre mondta valaki, hogy a taliánok most ugyanúgy élnek, mint mi – jegyzé meg a muter.

– Ki tudja, lehet, hogy egy vidéki kastélyban készül az újabb Dekameron – mondá az öreg.

– Kíváncsi lennék, hogy a napjainkról szóló száz novella vajon milyen témákat dolgozna fel – elmélkede a Zacsek.

– Megmondom én azt azonnal – legyinte a fater. – Lennének benne politikusok, politikailag korrektek és kissé szókimondóbbak is, hogy mindenki képviselve legyen, aztán divatguruk, marketingszakemberek, egészséges életmódot hirdető tanácsadók, valóságshow-kban okoskodó sztárléták, üzletemberek, vegán celebek, influenszerek, klímaaktivisták.

– Nekem ez nagyon izginek hangzik – ujjonga amama –, biztos elolvasnám, ha valaki száz történetbe sűrítené a korunkra jellemző érdekességeket.

A Zacsek ehelyett a héten a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Chuck Norrisról mondott el egy twittet: „Steven Seagal megígérte, hogy kiképezi a rendőreinket, még csak Chuck Norris vállalja el orvosaink kiképzését, és legyőzzük a koronavírust!”

Nem ártana, mert a COVID-19 számos téren érezteti hatását.

– Nemcsak az olaszoknál, hanem más országokban, így nálunk is betiltották a tömeges rendezvényeket – sóhajta amama.

– Nem tudom, hogy a gyülekezetek korlátozása mekkora mértékben befolyásolja majd a választási kampányrendezvényeket – töprenge atata.

– Nem hallottad, zomzéd? – így a Zacsek. – A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a Vučko április elsejéig lemondta az általa vezetett haladó párt összes kampányrendezvényét.

– Biztos viccesen szeretné kezdeni – jegyzé meg amama.

– Képzeljétek, ha országszerte elmarad az a sok nagygyűlés, s így a róluk szóló tudósítások a zújságban, a tévében, a rádióban és a hírportálokon sem készülhetnek el, mivel foglalkoznak majd a firkászok?! – merenge a fater.

– Ez teljesen új hozzáállást igényel a választásokhoz – mondá a Zacsek.

– Egy másik klasszikus mintájára, erről is készülhet majd egy kötet Kampány a koronavírus idején címmel – állapítá meg amama.

– A Pisti meg a Peti pedig az idén nem mehetnek külföldre exkurzióra, merthogy a koronavírus miatt tilosak a külföldi osztálykirándulások – mondá atata.

– Ideiglenesen negyvennégy kisebb határátkelőt is lezártak, és megtiltották azoknak a külföldi személyeknek a belépését Zerbiába, akik olyan területről érkeznek, ahol nagy számú koronavírusos beteget regisztráltak – fűzé hozzá a Zacsek.

– És ez még csak a kezdet, Tegyula! – rettene meg a muter. – Mi van, ha majd mindenkinek megtiltják a kiutazást, meg a beutazást?! És elfogy az élelem, meg a szükséges gyógyszer?! No meg a védőmaszk!

– Csak nyugalom, zomzédasszony – csitítá az öreglányt a Zacsek. – A vírusnál sokkal jobban terjed a vírustól való félelem.

– Hogyan nyugodjak meg – így amama –, amikor a védelmis Vulin a napokban azt is mondta, hogy Zerbia kész hermetikusan lezárni a határait?!

– Már megint összekevered a szezont a fazonnal, Tematild – dünnyöge az öreg. – Amikor ezt mondta, a Vulin nem a koronavírusra gondolt, hanem a görög határon kialakult migránshelyzetre.

– Egyébként mit jelent hermetikusan lezárni egy határt? – kérdé a Zacsek. – Merthogy én úgy tudtam, hogy a hermetikus légmenteset jelent, teljesen elzárt, hozzáférhetetlen. Hogy lehet egy határt így lezárni?

– Magának koronavírus-járvány idején van kedve nyelvészkedni?! – hüledeze amama.

– Hagyd csak – legyinte a fater. – Azt gondolom, hogy adott esetben egy nyelvi változásról van szó, az említett kifejezés azt jelentheti, hogy ellenőrzés nélkül nem lehet átjutni. Vagyis a Vulin nyilván azt akarta mondani, hogy ha a helyzet azt megkívánja, akkor szorosan lezárják a határt, és senki sem léphet be illegálisan az ország területére.

– Én azt hittem, hogy azt eddig sem tehette meg senki – jegyzé meg amama.

A két atyafi azonban nem sokat foglalkozott az öreglány értetlenkedésével, merthogy arra terelődött a szó, hogy a koronavírus mekkora károkat okoz a gazdaságnak.

– A vírus mindenre kihat, zomzéd – magyaráza a Zacsek. – Világviszonylatban pang a turizmus, csökken a termelés, nincs áruforgalom, és ha kevesebb jármű száguldozik, kevesebb üzemanyagra van szükség. Túlkínálat alakult ki kőolajból, a hordónkénti ára néhány nap alatt harminc százalékot zuhant, s azt mondják, tovább fog esni.

– Érdekes, hogy a hazai benzinkutakon eddig aligha hozták összhangba az üzemanyag árát a világpiaci trendekkel, mindössze két dinárral csökkent az üzemanyag ára – morfondíroza a fater –, bár igaz, hogy ilyen esetekben nálunk el kell múlnia néhány hétnek, hogy a zsebünkön megérezzük a világpiaci ármozgást.

– Jaj, Tegyula, hogyan tudsz gondolni ilyen nehéz helyzetben a kocsikázásra – sopánkoda amama. – Különben is, mit kezdenél vele, ha lassan már sehova sem szabad menni?! Én csak abban bízok, hogy mindig lesz elegendő védőmaszk a patikákban!

Amiről a Zacseknek az alábbi vicc jutott az eszébe.

Új segédet vesz fel az öreg patikus, s mielőtt az első éjszakai ügyeletre kerülne sor, imigyen oktatja:

– Egyszerű dolog ez, fiam! Ha öv alatti panasszal jönnek, adj ricinust, ha öv felettivel, aszpirint.

Másnap reggel a segéd boldogan referál:

– Főnök úr, valóban nem volt semmi baj. Egy eset kivételével a tanácsai szerint jártam el.

– Ez valami speciális beteg volt, fiam?

– Igen. Bejött egy csodálatos, fiatal nő, szétrántotta a kabátját, alatta nem volt semmi, esdeklően rám nézett és azt mondta: Szépfiú, egy éve nem láttam férfit! Na, ennek szemcseppet adtam!

Pistike, koronavírusos messéken töprengő krónikás