2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Támogatás a menekültek integrációjához

Az Ana és Vlade Divac Alapítvány által harmadízben meghirdetett Možemo i mi elnevezésű pályázaton Zombor, Šid és Obrenovac összesen 21 projektje nyert támogatást. A projekt célja a migránsválsággal sújtott önkormányzatok támogatása a mindennapi, a helyi lakosságot, a migránsokat és menekülteket egyaránt árintő problémáik megoldásában.

Az alapítvány ezalkalommal nyolc zombori projektet támogatott 3,1 millió dinár összértékben. A projekt keretében helyi kezdeményezéseket bíráltak el. Ezek során rekreációs, képzőművészeti, sportműhelyeket szerveznek, színpadi előadásokat tartanak, környezetvédelmi akciókat rendeznek, kirándulásokat, jelmezes fölvonulásokat tartanak.

Tekintettel arra, hogy az Ana és Vlade Divac Alapítvány fő vezérelve a szolidaritás, az alapítvány a helyi partnereivel karöltve Szolidaritási Fesztivált is szervez, amelyen a helyi kezdeményezők szemléltethetik eddig elért eredményeiket, illetve tovább ösztönözhetik a migránsok és menekültek inklúzióját.

A pályázat mostani körében Zomborból a Vöröskereszt, a monostorszegi Bodrog Egyesület, a Női Alternatíva Szervezet, a Nyugat-Bácska Lóbarátok Egyesülete, a Sztapári Rózsa Nőegylet, a Duga Egyesület, az Aktivator és a Studio Vincent csoportok programjait támogatta az alapítvány.

A szerbiai migránsválság enyhítésére az Ana és Vlade Divac Alapítvány a Nyílt Társadalom Alap támogatásával eddig összesen 39 projektet támogatott Šidben, Zomborban, Obrenovacon, Preševóban és Szabadkán, összesen 140 000 dollár értékben.