2024. április 25., csütörtök

Először telefonon tájékozódjunk!

A koronavírusos fertőzések gyanújával kapcsolatban Szabadkán a 064/10-09-276-os telefonszámon kaphatnak hiteles információkat a polgárok

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, Szabadkán mutatták ki az első koronavírusos fertőzést az országban, azóta pedig emelkedett a betegek száma Szerbiában. Kedden a tartományi egészségügyi titkárság a vajdasági polgárok számára külön telefonvonalakat nyitott, ezeken keresztül szakszerű és ellenőrzött információkat kaphatnak a COVID-19 vírusos fertőzések gyanújával kapcsolatban. Szabadkán a helyi Közegészségügyi Intézet 064/10-09-276-os telefonvonala áll a polgárok rendelkezésére, amely munkanapokon 8 és 22 óra között érhető el.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet (Fotó: Gergely Árpád)

Szerdán mi is felhívtuk az adott számot. Érdeklődésünkre az illetékes elmondta, hogy legfőbb céljuk hiteles információt nyújtani a polgároknak, valamint útbaigazítást adni azoknak, akik koronavírus-fertőzésre gyanakodnak. Mint hallottuk, sokan hívják a telefonvonalat, változatos kérdésekkel. Legtöbben azok tárcsázzák ezt a számot, akik külföldön jártak, és érdeklődnek, hogyan járjanak el. Olyanok is felkeresik őket, akik félnek, hogy elkapták a koronavírust, de valójában csak influenzás vagy megfázásos tüneteik vannak. Megkérdeztük azt is, hogy milyen tanácsokkal szolgálnak azoknak, akik koronavírusos-megbetegedés gyanújával keresik meg őket.

– Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. Ha valaki felhív bennünket azzal, hogy a koronavírushoz hasonló tünetei vannak, ez még nem jelenti azt, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal. Ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban koronavírusos megbetegedéssel van dolgunk, további járványügyi adatokra van szükségünk. Például: az illető járt-e külföldön? Ha igen, akkor hol? Kontaktusba került-e olyan személlyel, aki kimutathatóan megbetegedett a koronavírustól? Csak, ha ezekre a kérdésekre megkaptuk a választ, akkor tudjuk megmondani, hogy az illető mit tegyen a továbbiakban. Ha a járványügyi adatok alapján nincs gyanú koronavírusos megbetegedésre, és nem idős emberről, vagy olyan személyről van szó, aki valamilyen krónikus megbetegedéssel küzd, akkor az a tanácsunk, hogy maradjon otthoni körülmények között, és kísérje figyelemmel egészségügyi állapotát. Ha az illető egészségügyi állapota súlyosbodik, akkor már jelentkezni kell a háziorvosnál. Azt tanácsoljuk, hogy ilyenkor védőmaszkkal menjen a rendelőbe, mert ekkor már orvosi vizsgálaton kell átesnie a betegnek, ugyanis csak orvos állíthat fel diagnózist – hangzott a válasz kérdésünkre.

A Szabadkai Egészségházak és a Közkórház illetékesei is azt tanácsolják azoknak, akik koronavírusos megbetegedésre gyanakodnak, hogy először hívják a megadott telefonszámot. Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségházak Prevenciós Központjának vezetője a következőket nyilatkozta lapunknak:

A Szabadkai Közkórházban jelenleg is beteglátogatási tilalom van érvényben (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közkórházban jelenleg is beteglátogatási tilalom van érvényben (Fotó: Gergely Árpád)

– A minisztérium legújabb előírása szerint azoknak a betegeknek, akiknek koronavírusos megbetegedéshez hasonló tüneteik vannak, először az úgynevezett telefonközpontot kell hívniuk. A központ munkatársai mondják meg a további teendőket. A tünetektől függően vagy a háziorvoshoz vagy az ügyeletes járványügyi szakorvoshoz fogják utalni őket. Ha a háziorvost hívják ilyen esettel, a beteg rögtön kap egy egészségügyi védőmaszkot, és ha arról számol be, hogy kontaktusba került egy koronavírusos beteggel, elkülönítik. Szerencsére betegeink nagyon tudatosak, és általában már maszkkal érkeznek a rendelőkbe – mondta a prevenciós központ vezetője.

Dr. Verica Dronjak a fentikhez hozzátette, hogy a Egészségházakhoz tartozó rendelők mindegyikében a dolgozók betartják az egészségügyi minisztérium és a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azon előírásait, amelyek a koronavírusos megbetegedésre vonatkoznak.

A Szabadka Közkórház honlapján arra kérik azokat, akik koronavírusos megbetegedésre gyanakodnak, hogy először hívják az erre a célra megadott telefonszámot. A kórházat megkerestük telefonon is, ahol közölték velünk, hogy jelenleg továbbra is érvényben van a beteglátogatási tilalom, amelyet még január 31-én vezettek be az influenzajárványra való tekintettel.

A telefonvonallal kapcsolatos információk megtalálhatóak a tartományi egészségügyi titkárság honlapján (www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs) is.