2024. április 26., péntek

Távmunkával a vírus ellen

Egyre több vállalat küldi foglalkoztatottjait otthoni munkára

Miután Szerbiában is újabb koronavírusos eseteket regisztrálnak, sok vállalat szigorította eddigi elővigyázatossági intézkedéseit. Azoknak a cégeknek a foglalkoztatottjait, melyek Belgrád központjában, abban az épületben működnek, amelyben hétfőn két beteget regisztráltak, tegnap hazaküldték, hogy otthon végezzék munkájukat. A cégek helyiségeit alaposan fertőtlenítik.

Több más fővárosi vállalat is egy napra otthoni munkára küldte alkalmazottait, de vannak olyanok is, amelyek két hétre rendelték haza az alkalmazottakat.

Védőkesztyűben dolgozó pénztáros (Fotó: MTI)

Védőkesztyűben dolgozó pénztáros (Fotó: MTI)

Az IT-szektorban gyors kiképzésben részesítik az embereket, hogy otthoni körülmények között is használni tudják a szervereket. A vállalati kávézók zömét bezárták. Sok helyütt már tegnap betiltották a hivatalos utakat és a vendégek, üzletfelek, főleg a külföldi gazdasági partnerek fogadását. Mind több helyen javasolják az alkalmazottaknak, hogy csak a halaszthatatlan esetekben találkozzanak az ügyfelekkel. A vállalatokban az emberek többé nem kezelnek le egymással, a teendőket, terveket hang- vagy videoértekezletek, tanácskozások útján beszélik meg, egyes munkaadók fizetik a taxiköltségeket a foglalkoztatottaknak, hogy ne kelljen igénybe venniük a tömegközlekedési eszközöket. Pótlólagos higiéniai intézkedéseket foganatosítottak a cégek bejáratainál és az irodákban, a munkaidő lejártával mindenkinek fertőtlenítenie kell és a saját szekrényébe raknia az irodai anyagot és személyes holmiját. Egyes cégekben folyamatban van a lázmérők beszerzése, hogy könnyen és gyorsan megállapíthassák a testhőmérsékletet. Ha valaki köhög vagy tüsszög, haza kell mennie. A legtöbb vállalatban szabállyá vált, hogy mindazoknak a foglalkoztatottaknak, akik az utóbbi két hétben külföldön jártak, főképpen a magas kockázatú területeken, erről kötelezően tájékoztatniuk kell feletteseiket. A vállalatok esti zárásakor alaposan ki kell szellőztetni a helyiségeket.

Nebojša Đurđević, a Digitális Szerbia Kezdeményezés Végrehajtó Irodájának igazgatója a Tanjugnak elmondta, a vállalatok próbaképpen egynapos távmunkára küldik a dolgozókat, hogy a gyakorlatban ellenőrizzék, zavartalan-e a kapcsolat. Petar Stakić, az Infostud vállalatcsoport szóvivője tegnap úgy nyilatkozott, hogy alkalmazottaik többsége (180 Szabadkán és 20 Belgrádban) már otthon dolgozik.

Dragoljub Rajić gazdasági szakember, az Üzleti Támogatási Hálózat koordinátora is arról nyilatkozott a Beta hírügynökségnek, hogy a vállalatokban gyorsított ütemben készülnek a vírus lehetséges gyors terjedésének megakadályozására. „Könnyebb átszervezni a munkát a szolgáltató tevékenységeket végző cégekben, mint olyan helyeken, ahol feltétlenül szükség van a munkások fizikai jelenlétére” – szögezte le Rajić, aki szerint a szerbiai gazdaságot nagyon érzékenyen érinti minden megtorpanás. Tudomása van arról, hogy „a vállalatok óvatosságból már hazaküldenek mindenkit, aki tüsszög vagy köhög. Rendes körülmények között egyébként nálunk az emberek influenzásan, illetve a megfázás tüneteivel is járnak dolgozni, mert a fizetéscsökkentéstől tartanak”.