2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS

Tovább gyűrűzik a pánik

Európa- és világszerte tovább gyűrűzik az indokolatlan pánik a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Tegnap számos ország további szigorításokat vezetett be, újabb közlekedési vonalakat szüntettek be, határátkelőket zártak le, szinte minden rendezvényt lemondtak vagy elnapoltak, egyes államok kiterjeszették a karanténzónákat, még a NATO, Cold Response 2020 elnevezésű norvégiai hadgyakorlatát is lemondták.

Az ukrán kormány háromhetes országos karantént hirdetett. Emellett javasolták bizonyos országokkal a légi forgalom beszüntetését, valamint a határátkelők többségének lezárását is.

Ausztria tegnap felfüggesztette a személyvonat-forgalmat Olaszországgal és megkezdődött a járművek ellenőrzése az olasz határon. Az osztrák kormány kedden egyebek között megtiltotta a beutazást Olaszországból. Betiltották továbbá az ötszáz fősnél nagyobbra tervezett kültéri, illetve a százfősnél nagyobbra tervezett beltéri rendezvényeket. Minden állami múzeumot bezártak.

Az Olaszországgal határos svájci Tessin kantonban kilenc kisebb határátkelőt zártak le. A határforgalmat a nagyobb átkelőkön bonyolítják le. Több svájci politikus azt követelte, hogy zárják le az összes határátkelőt.

A határok lezárása nem állítja meg

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy kell feltartóztatni – jelentette ki a német egészségügyi miniszter. Jens Spahn kiemelte, hogy Ausztria esetében lehet ugyan némi értelme a határellenőrzés szigorításának, mert közvetlenül a járvány európai gócpontja, Észak-Olaszország mellett fekszik, általánosságban viszont vajmi kevés haszna van a határok lezárásának.

Szerinte más módszerre van szükség, elsősorban arra, hogy minden ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával. A járványt azért kell lelassítani, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer.

Emlékeztetett: míg a fiatalok tünetmentesen vagy legfeljebb igen enyhe lefolyású betegséggel átvészelik a fertőzést, az idősebbek, különösen a 65 éven felüliek és az eleve leromlott egészségi állapotú emberek intenzív ellátásra szorulhatnak.

Vuhanban normalizálódik a helyzet

Hupej tartomány vezetése tegnap bejelentette, hogy a tartomány székhelyén, Vuhanban az egészségügyi cikkeket és mezőgazdasági termékeket előállító vállalatok, valamint a közszolgáltatásokkal foglalkozó, továbbá a belföldi és nemzetközi kereskedelemben kulcsszerepet betöltő cégek ismét megkezdhetik a működésüket. A tömegközlekedésre vonatkozó korlátozások azonban még érvényben maradnak, és egyelőre az iskolákat sem nyitják ki.

A járvány gócpontjának számító tartományban és székhelyén mindössze 13 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, a tartomány egyéb részeiről pedig immár hatodik napja nem számoltak be újabb fertőzésről.

Kínában összesen 80 778 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, közülük 61 475-en már meggyógyultak, 16 ezren még kezelés alatt állnak, 3162-en haltak meg. A járvány 114 országot ért el, a fertőzöttek száma meghaladja a 118 ezret, a betegséghez köthető halálesetek száma 4000 fölött van.