2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Más nem képviseli a magyar érdekeket

Meggyőző legitimitás elnyerésére törekszik a tartományi parlamenti választásokon a VMSZ – Elszámolnak az eredményekkel és szavazásra buzdítják a kampányban a polgárokat
Érkeznek a támogató aláírásokat tartalmazó dobozok – A VMSZ tisztségviselői a tartományi parlamentben (Ótos András felvétele)

Érkeznek a támogató aláírásokat tartalmazó dobozok – A VMSZ tisztségviselői a tartományi parlamentben (Ótos András felvétele)

A vajdasági magyar közösség tagjainak nemcsak országos és helyi szinten kell lehetőséget adni arra, hogy részt tudjanak venni a számukra fontos döntések meghozásában, a tartományi szinten is szükség van erre a fontos lehetőségre, ez motiválta a Vajdasági Magyar Szövetséget a tartományi választási listája átadására ma Újvidéken. A VMSZ 5.236 támogató aláírást gyűjtött össze és adott át a Tartományi Választási Bizottságnak délután, háromezer aláírásra van szüksége a sikeres listaállításhoz. Minden bizonnyal a négyes sorszám mellett szerepel majd a neve (Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István) a tartományi parlamenti választások szavazólapján, ahogyan négyes a száma a listának a köztársasági parlamenti választásokon is. A VMSZ teljes listát adott át, vagyis 120 jelölt neve szerepel a bizottságnak átnyújtott dokumentumokon. A tartományi listavezető Pásztor István pártelnök.

– Összetételét tekintve éppen olyan színes ez a lista, mint a teljes vajdasági magyar közösség is a területiség, a képzettség, a foglalkozás, vagy akár a hobbi szempontjából. Az elkötelezettség tekintetében azonban van ennek a listának egy mindenki vonatkozásában elmondható közös nevezője, a közösségi elkötelezettség és a tenni akarás – fogalmazott a listaátadást követően Pásztor.

Reményét fejezte ki, hogy a VMSZ kisebbségi listaként induló választási „kínálata” sikeresen szerepel majd a megmérettetésen.

– Azt reméljük, hogy olyan erős képviselőcsoportunk lesz majd, mint az előző mandátumban. Arról szeretnénk a kampány ideje alatt meggyőzni a szavazópolgárokat, hogy fontos élniük a szavazat jogával, el szeretnénk nekik mondani, miért tartjuk lényegesnek, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listáját támogassák. El kívánunk számolni az előző négy év teljesítményével is, szeretnénk egy reális, de ambiciózus jövőképet felvázolva annak érdekében kampányolni, hogy pártunk erős legitimitással bírjon a választásokat követően – húzta alá nyilatkozatában a pártelnök.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a párt sikeresen megszerzi ezt a legitimitást, annál is inkább, mert a VMSZ listáján kívül, vagyis e párton kívül nincs senki más, aki képviselné a vajdasági magyar érdeket, aki számára az fontos lenne.

– Nem egész egy nap alatt sikerült összegyűjteni az aláírásokat. Ahogyan az majd a teljes lista kihirdetését követően látható lesz, a sorban rengeteg új névvel is találkozhatnak a polgárok. Az első tíz személy között mindössze ketten szereplünk az előző összetételből, nyolcan újak, ez az irányvonal lényegében végigköveti a teljes névsort. Magam vagyok a lista vezetője. Azon rengeteg fiatal arcot is felfedezhetnek majd a szavazópolgárok, valóban olyan a lista, mint amilyenek mi magunk is vagyunk – értékelte Pásztor.

A magyar párt listáját 5.236 polgár támogatta aláírásával kevesebb mint egy nap alatt (Ótos András felvétele)

A magyar párt listáját 5.236 polgár támogatta aláírásával kevesebb mint egy nap alatt (Ótos András felvétele)

Hozzáfűzte, a szándék nem más, minthogy egy folyamatosságot szavatolva lehetőséget teremtsenek ezeknek az új arcoknak a bemutatására, az új személyek képességeinek a prezentálására is. Ezzel tulajdonképpen azt szeretné a VMSZ bizonyítani, hogy nagyon sok felkészült, tehetséges személy áll készen a közösség érdekeinek a képviseletére, húzta alá újságíróknak nyilatkozva.

Pásztor István nevét követően az első jelöltek között szerepel Pirkov Ilija, Dubac Éva, Csikós László, Korponai Lívia, Bagi Bojan, Pintér Anna-Mária is. Közülük Pásztor és Bagi volt képviselője a tartományi parlamentnek a most záruló mandátumban, mint ismeretes, Pásztor a házelnöki tisztséget töltötte be.