2024. április 26., péntek

Újvidékre szállították a koronavírussal fertőzött férfit

Szabadkán hét személy karanténban van, mert érintkeztek a beteggel

A koronavírussal fertőzött topolyai férfinak egyelőre stabil az állapota, és állandó megfigyelés alatt áll az újvidéki Vajdasági Klinikai Központban – mondta tegnap Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Hozzátette, hogy megfigyelik azokat a személyeket, akikkel a fertőzött kapcsolatban állt, egyesek közülük karanténba kerültek. A titkár elmondta, mindannyiunknak felelősséget kell vállalni ebben a helyzetben, és betartani az egészségügyi helyzet miatt előírt utasításokat.

– A koronavírussal fertőzött személy 24 órás egészségügyi felügyelet alatt áll, és a legújabb gyógyszerek is rendelkezésre állnak a betegség gyógyítására – mondta Gojković.

Szombaton Szabadkáról az újvidéki Vajdasági Klinikai Központba szállították azt a férfit, akinél pénteken koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. A 43 éves férfinak a megfigyelés alatt többször is ingadozott a testhőmérséklete, ezért az orvosi csapat az átszállítás mellett döntött.

A tegnapi nap folyamán hét egészségügyi dolgozó került házi karanténba Szabadkán, mivel érintkezhetett a topolyai férfival, akinél kimutatták a koronavírust. A Novosti napilap szerint egy egészségügyi technikus, három nővér és két laboratóriumi dolgozó került házi karanténba Szabadkán, a legújabb információk szerint mindannyian jól vannak, tünetmentesek.

– A karanténba helyezettek 14 napig lesznek elzárva, folyamatosan figyelik egészségügyi állapotukat – mondta a tartományi egészségügyi titkár. Elmondta még, hogy arra kérte a Szerbiában üzemelő, egészségügyi maszkokat gyártó gyárakat, hogy állítsák le a termék külföldre szállítását annak érdekében, hogy megmaradjanak az ország szükségleteire.

– Szeretnénk feltölteni a hazai készleteket, de azt mindenkinek tudnia kell, hogy a maszkok nem védenek meg teljes mértékben a vírus ellen, főként arra használhatók, hogy a légúti fertőzésben szenvedő páciensek ne fertőzzenek meg másokat – magyarázta Gojković.

A legújabb információk szerint nincs új koronavírusos fertőzött az országban, a Torlak Intézet szerint eddig összesen 91 személyen végezték el az új vírussal kapcsolatos egészségügyi ellenőrzést.