2024. április 25., csütörtök

Von der Leyen: Görögországnak is és a migránsoknak is segítségre van szükségük

Görögországnak is és a migránsoknak is segítségre van szükségük a török határnál jelenleg kialakult helyzetben - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben, a vezetése alatt álló testület első 100 napjáról szóló sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a görög-török határon csökkenteni kell a feszültségeket, és fenntartható politikai megoldást kell találni az akut válsághelyzet kezelésére. Nyomatékosította, hogy állandó kapcsolatban áll Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnökkel, és az Európai Bizottság folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket.
Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfő estére tervezett hétfői megbeszélésével kapcsolatban Ursula von der Leyen kijelentette, hogy az Európai Bizottság elismeri Törökország erőfeszítéseit a migrációs kérdésekben, és a mostani tárgyalás csak a kezdete egy új párbeszédnek az unió és Törökország között. Kiemelte, továbbá, hogy a határvédelem ugyanannyira fontos az EU-ban, mint az alapjogok, az egyén jogainak védelme.